ElPunt Avui

L'Estat denuncia Girona per la falta de la bandera espanyola

La Delegació del Govern estatal demana al jutge que “condemni” l'Ajuntament a penjar-la

El consistori al·lega que no s'ha donat cap ordre per treure-la i que els pals estan en mal estat

17/07/14 02:00 GIRONA - JORDI NADAL
Notícies de ...

La Delegació del Govern de l'Estat a Catalunya torna a la càrrega contra l'Ajuntament de Girona. En aquest cas ho fa perquè el consistori gironí no té a la façana la bandera espanyola. L'argumentació de l'advocat de l'Estat diu que la Delegació ha requerit dues vegades a l'Ajuntament que la pengi, en compliment de la normativa vigent. Una va ser el febrer del 2013 i l'altra, el 24 de setembre del mateix any. La primera vegada va ser per demanar els motius pels quals no hi havia la bandera a la façana. El consistori va respondre que la bandera espanyola va ser cremada el 2 de setembre del 2012 i que, posteriorment, el 25 d'octubre, va ser “sostreta”.

El segon requeriment va ser per instar el govern de la ciutat a penjar-la. En no ser atesa l'exigència, segons la denúncia, l'Estat va presentar el 3 de març passat la demanda judicial.

L'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, diu que el govern de la ciutat no ha donat “mai” cap ordre perquè es tregui la bandera espanyola de la façana, sinó que, tal com també s'afirma a la denúncia, va ser cremada primer i robada després. En rebre el segon requeriment, Puigdemont explica que va encarregar un informe de seguretat sobre l'estat dels pals de les banderes, ja que s'havia detectat que eren insegurs: “En aquell moment va arribar la denúncia contra la qual, com és obvi, ens defensarem”, explica l'alcalde. Assegura que el govern que presideix no ha fet “en cap moment cap acte en contra de la llei” i que, si el jutge els “condemna” (tal com es demana a la denúncia) a penjar-la, ho compliran.

El rei al ple de Girona

Dilluns es va celebrar el primer ple de Girona sense el retrat dels reis Joan Carles i Sofia al saló de plens. L'últim punt que es va votar va ser una moció del PP en què demanava que el consistori “compleixi la llei vigent” i posi el retrat del nou monarca al saló. La moció, defensada per la regidora popular Concepció Veray i que només va tenir els vots a favor dels dos regidors del PP, va ser resposta pel portaveu del grup de CiU, Carles Ribas, i pel mateix alcalde, que van dubtar de l'obligatorietat de penjar-lo. Puigdemont diu que s'ha demanat un informe a la secretària de l'Ajuntament sobre la qüestió: “L'informe deixa clar que penjar-lo o no és potestat de l'Ajuntament.” El motiu és que l'Ajuntament de Girona té un reglament orgànic municipal (ROM) propi que, segons l'informe de la secretària, preval per damunt del reglament d'ordre i funcionament (ROF) en l'article relatiu a les efígies del rei. Puigdemont va dir als gironins que “estiguin tranquils, perquè l'Ajuntament de Girona no incompleix la llei”.

El retrat dels anteriors monarques es va treure el 19 de juny, dia de la proclamació de Felip de Borbó com a Felip VI.

LES FRASES

No s'ha donat mai cap ordre perquè es tragués la bandera
i en cap cas s'ha incomplert la llei
Carles Puigdemont
ALCALDE DE GIRONA

LA DATA

03.03.14
Es va tramitar
la denúncia contra l'Ajuntament de Girona per haver “incomplert” la llei de banderes.
L'Ajuntament de Girona persisteix en
la seva actitud de
no col·locar la
bandera d'Espanya
a l'edifici
Text extret de la denúncia