Catalunya és la comunitat més transparent de l'Estat

Lidera el podi conjuntament amb el País Basc i Castella i Lleó amb una puntuació de 100 sobre 100

En cadascuna hi governa un partit diferent (CiU, el PNB i el PP)

Madrid és la més opaca de totes

18/07/14 02:00 MADRID - DAVID PORTABELLA

A l'hora de mirar amb lupa la informació que faciliten les comunitats, Catalunya sobresurt com la més transparent davant els seus ciutadans, juntament amb el País Basc i Castella i Lleó. És la conclusió de la tercera edició de l'índex autonòmic que elabora Transparència Internacional Espanya, que atorga a les tres comunitats –cadascuna governada per un partit diferent de centredreta: CiU, el PNB i el PP– la puntuació màxima de 100 sobre 100, mentre que situa Madrid a la cua.

Amb la confecció del seu índex, Transparència Internacional es proposa avaluar el zel que apliquen els governs autonòmics a l'hora d'oferir informació pública i, al mateix temps, augmentar les dades que presenten als ciutadans. Per classificar l'esforç de transparència, l'ONG que anima a lluitar contra la corrupció es basa en sis punts: la informació de la mateixa comunitat, les relacions amb el ciutadà, la transparència en l'àmbit economicofinancer i en la contractació d'obres i serveis, en l'urbanisme i, finalment, el compliment de la nova llei de transparència. En tots els àmbits analitzats, Transparència Internacional concedeix al govern de la Generalitat la nota de 100 sobre 100.

El portaveu del govern català, Francesc Homs, es va felicitar d'estar “a la Champions League” de la informació diàfana i va atribuir al president, Artur Mas, l'aposta d'elevar els estàndards des de “terra de ningú” fins a un lloc de podi. Homs va esmentar l'exemple del portal d'internet on el ciutadà es pot informar de l'activitat del govern però també del codi de bones pràctiques en la contractació pública i el codi ètic d'alts càrrecs. Homs, però, vol estendre l'exigència als actors que es relacionen amb els ens públics.

Si bé cap comunitat suspèn, sorprèn el cas de Madrid, a la cua amb una nota de 65 sobre 100 tot i ser una regió amb el 18% del PIB estatal i que ha estat governada pel PP des del 1995 (primer per Aberto Ruiz-Gallardón, més tard per Esperanza Aguirre i ara per Ignacio González). El més curiós és que suspèn (47,6 sobre 100) en la informació que dóna als madrilenys sobre si mateixa. La resta dels governs del PP, en canvi, sí que exhibeixen més transparència, com ara el lleonès Juan Vicente Herrera, Alberto Núñez Feijóo a Galícia (94) o José Ramón Bauzá a les Balears (93). “La transparència no és una qüestió de color polític, sinó d'actitud”, avisa el president de Transparència, Jesús Lizcano.

Al País Valencià, l'alta nota (93) que Transparència li atorga contrasta amb la sospita que investiga Brussel·les sobre la manipulació de la comptabilitat, que podria suposar una multa de 2.000 milions, el 0,2% del PIB estatal.

LA FRASE

La transparència no és una qüestió de color polític, sinó d'actitud
Jesús Lizcano
PRESIDENT DE TRANSPARÈNCIA INTERNACIONAL ESPANYA
Darrera actualització ( Divendres, 18 de juliol del 2014 02:00 )