El Punt Avui

‘Ara és l'hora' de guanyar

L'ANC i Òmnium llancen una gran campanya que vol convèncer mig milió de catalans més perquè votin sí i sí el 9-N

Recullen donacions i volen cent mil voluntaris

18/07/14 02:00 BARCELONA - ÒSCAR PALAU
.
Notícies relacionades
Enllaços relacionats

Ara és l'hora. L'hora de votar i guanyar la independència. Aquest és el lema que han triat l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural per a la gran campanya conjunta pel sí i sí que impulsen amb vista a la consulta del 9 de novembre, que tindrà el punt culminant en la V de la Diada, però que ja van presentar i alhora iniciar ahir mateix.“Hem de treballar aplicant tota la nostra intel·ligència i voluntat, i de manera coordinada”, es reptava Muriel Casals, presidenta d'Òmnium. “Guanyarem si ens hi posem tots”, assenyalava Carme Forcadell, la seva homòloga de l'ANC, que refermava la invitació a col·laborar a totes les entitats que s'hi vulguin afegir.

La fita marcada és ambiciosa: aconseguir convèncer mig milió de catalans més a favor de la independència –una quarta part dels dos milions que es calcula que ara estan indecisos, que s'abstindrien o que optarien pel sí i no– per garantir la victòria que ja vaticinen les enquestes. “És gent molt heterogènia, així que es treballarà en campanyes específiques dirigides a convèncer grups reduïts de votants”, indicava el coordinador de la campanya, Oriol Soler.

Per preparar-ho, d'uns mesos ençà l'ANC i Òmnium s'han rodejat d'un equip d'experts en sociologia, comunicació, disseny gràfic o publicitat, a més de destacats assessors en comunicació política, dirigits per Jordi Segarra, que han treballat en la planificació d'una campanya que tindrà en les noves tecnologies un pilar fonamental. En bona part per això s'ha contractat l'empresa americana Blue State Digital, l'assessora política de les campanyes que van dur a l'elecció de Barack Obama a la Casa Blanca, de Dilma Roussef al Brasil, de François Hollande a França o d'Enrique Peña Nieto a Mèxic. També l'ha contractat, per cert, la unionista Better Together a Escòcia, si bé ara accepta treballar pel sí i sí en la consulta catalana “perquè també vol aprendre coses de la capil·laritat d'aquest moviment, no per interès econòmic”, afirmava Casals. A partir d'això, Ara és l'hora ha quedat estructurada en tres grans eixos.

Cent mil voluntaris

El primer, els voluntaris, ja que se'n volen reclutar uns 100.000, a través del web www.araeslhora.cat, operatiu des d'ahir. La seva tasca principal, això sí, es desenvoluparà en el que pretén ser una mobilització contínua a partir del 12 de setembre, quan començarà una campanya informativa massiva que vol arribar “a tota la població, des de tots els punts de vista, acumulant arguments de manera neutra i ponderada, per donar seguretat i confiança”, explicava Soler, que admetia que s'han emmirallat en el que està fent Yes Scotland. Se'ls demanarà de tot: des de l'enviament de correus electrònics i SMS en qualsevol moment a l'organització de reunions amb veïns d'escala o de sopars per recaptar fons. “Cal garantir un contacte directe i permanent amb tots els votants”, es proposava Soler, d'acord amb els paràmetres que marcarà sobretot l'assessora americana. La idea, en paral·lel, és desenvolupar una gran base de dades, d'almenys dos milions i mig de persones amb qui poder interactuar quan calgui, amb missatges adaptats a l'evolució dels esdeveniments, per mitjà d'una “nova tecnologia fins ara poc coneguda a Catalunya”.

El segon gran eix és el del finançament. “No tenim recursos, ens cal ajuda econòmica”, lamentava Forcadell. Per això han llançat una macrocampanya de fundraising (recollida de donatius), “la més gran de la història del país”, segons Soler. “Sense recursos no podem competir contra un adversari que en té tots els imaginables”, subratllava. Per això es recolliran donatius al mateix web, aprofitant que s'hi fan les inscripcions per a la V; a més, l'ANC hi donarà els diners de la venda de samarretes i altre material, i abans de la Diada s'organitzaran prop d'un miler d'actes a tot el país, des de sopars fins a concerts o activitats infantils. Fins i tot s'ha iniciat una campanya de telemàrqueting telefònic. Els impulsors no es volen posar una fita econòmica. “Com més diners hi hagi, més coses es podran fer, serà una combinació de voluntarisme i professionalitat”, indicava Casals. Això sí, tots els números s'auditaran i es faran públics. “Serà tot transparent”, deia Forcadell.

L'últim gran eix tampoc és menor: que la V de la Diada sigui la mobilització més gran de la història del país, més fins i tot que la manifestació del 2012 i la Via Catalana del 2013. “Ha de ser la catalitzadora de la il·lusió, i donar al món una imatge de força i d'excel·lència”, segons Soler. El repte està servit.

LES FRASES

S'acosten mesos molt intensos, però treballar pel futur
ja ens fa feliços
en el present
Muriel Casals
PRESIDENTA D'ÒMNIUM CULTURAL
Demanem la implicació de tots els ciutadans perquè ara és l'hora. L'objectiu és votar i guanyar el 9-N
Carme Forcadell
PRESIDENTA DE L'ANC

Un indret simbòlic per donar el tret de sortida

L'ANC i Òmnium van voler que el tret de sortida de la campanya ja fos un esdeveniment de primera magnitud. Per això van fer-lo a l'edifici Disseny HUB de Barcelona, en plena plaça de les Glòries, el vèrtex de la V de la Diada que aquell dia també serà el centre de premsa. S'hi va convidar també representants polítics i de la societat civil, com ara el secretari d'organització de CDC, Josep Rull; el secretari d'Universitats, Antoni Castellà (UDC), o el diputat Quim Arrufat (CUP).

ò.p.j.

Campanya comunicativa de gran abast

L'ANC ha mantingut contactes en les últimes setmanes amb tots els partits favor de la consulta, els sindicats i algunes organitzacions empresarials per proposar la constitució d'una taula de forces polítiques i socials, un òrgan de treball més executiu per garantir, primer, el 9-N, i que, passada la Diada, esdevingués una taula pel sí i sí. La iniciativa ha estat ben acollida en general, però probablement derivi en la constitució, avui mateix, d'un òrgan del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que coordini les activitats que es fan arreu del territori i que alhora sigui un òrgan més àgil, que creï hàbit de treball unitari per a la consulta.

ò.p.

Tàrrega compta les hores fins al 9-N

Simulació del comptador a la façana de l'Ajuntament Foto: ACN.

L'ANC instal·larà a la façana de l'Ajuntament de Tàrrega un comptador digital que assenyalarà els dies, hores, minuts i segons que resten per celebrar la consulta del 9-N. La petició ha estat estimada per l'equip de govern i la inauguració del comptador tindrà lloc aquest dissabte a dos quarts de deu del matí, a la plaça Major, en una convocatòria oberta a tota la ciutadania.

redacció

Impulsen una taula nacional de coordinació

Ara és l'hora es planteja com una campanya comunicativa de gran abast. La idea és arribar a totes les bústies, mitjans de comunicació i xarxes socials, i al màxim nombre de webs per fer accessible tota la informació als catalans. Des d'ahir mateix s'han posat en marxa plataformes amb el mateix nom a canals com ara Facebook, Twitter, Flickr, Instagram, Vimeo o Youtube. A més, s'ha llançat un vídeo promocional, tot plegat amb el nucli central d'acció a www.araeslhora.cat.

ò.p.j.

Ni es plantegen que no hi hagi consulta

L'ANC i Òmnium ni tan sols es plantegen la possibilitat que el 9-N no hi hagi consulta, per molt que el govern espanyol la prohibeixi amb un recurs al TC. “Votarem i guanyarem el 9-N, és el que ha decidit el Parlament”, afirmava Forcadell, que, tot i això, creu que és “positiu, perquè parlar sempre és bo”, que Mas i Rajoy es reuneixin els pròxims dies. “La posició per la nostra banda és molt clara, i Mas té un mandat molt clar; ara a veure si hi ha moviments a l'altre costat, tant de bo”, assenyalava Casals.

L'una i l'altra també van defensar el lema, que apareix en una estrofa d'Els segadors, després que el 2012 la reivindicació fos explícita per l'estat propi i el 2013, per la independència. “Queda força clar el que es demana, a vegades sembla que ho entenen més els mitjans exteriors que els propis”, reblava Forcadell.

Darrera actualització ( Divendres, 18 de juliol del 2014 02:00 )