El Punt Avui

ANÀLISI

Obertura i enroc reial

19/07/14 02:00 DAVID PORTABELLA
Mariano Rajoy i Felip VI , durant la reunió d'ahir del consell de ministres Foto: JUANJO MARTÍN / REUTERS.
Rajoy ausculta Catalunya rebent Societat Civil i ahir Pimec i exhibint el rei Felip VI en el Consell de Ministres

Documentar-se abans de fer una entrevista denota un zel de bon entrevistador, però acumular tota la documentació pendent just una setmana abans de l'esperat cara a cara amb l'entrevistat pot arribar a destil·lar imprevisió i falta de domini de la matèria. Tot i que Mariano Rajoy coneix Artur Mas des del llunyà 1996 a l'hotel Majestic, des que La Moncloa i la Generalitat van confirmar la seva imminent entrevista estival al gabinet del president espanyol –amb el barceloní Jorge Moragas al capdavant–, ha multiplicat els gestos per auscultar Catalunya i esbrinar els bioritmes del president català després de mesos de no prendre-li la temperatura in situ.

Després de popularitzar el sainet de la seva incomunicació –“Si Mas em truca demà, ve demà”, arribaria a dir Rajoy per deixar clar qui dels dos no trucava–, el correu electrònic que el president català va enviar l'endemà va convèncer el mandatari espanyol a despenjar el telèfon. Aquell divendres 11 de juliol, però, el president espanyol ja va organitzar la primera audiència citant Societat Civil Catalana i enviant el missatge que l'entitat que abandera Joaquim Coll seria la seva primera font de documentació. Després de compartir amb Rajoy dues hores al sofà de La Moncloa, Coll va retratar-lo com un president “preocupat perquè l'envit és seriós” i que “escolta amb interès”. “La consulta de secessió és en si mateixa perjudicial per a la societat catalana”, va dir Coll sense que cap portaveu de La Moncloa matisés res en nom de la versió de Rajoy.

Forçat a acudir a Brussel·les a una cita del Partit Popular Europeu, Rajoy va tornar dijous a Madrid. Recelant de documentar-se sobre el terreny, Rajoy va aplicar el seu estetoscopi al sentir català rebent ahir a La Moncloa el president de Pimec, Josep González; els vicepresidents Joan Alarcón, Joan M. Gimeno i Emili Rousaud, i el secretari general, Antoni Cañete. L'interlocutor és el primer favorable al dret a decidir citat a La Moncloa, però el president de Pimec va “jurar” que la consulta no s'havia abordat a la reunió. “A mi el que m'agradaria és que em deixessin tranquil amb aquest tema”, va exigir González, puntualitzant que qui vota són els empresaris i no l'organització.

En l'avantsala de rebre Mas, però, Rajoy encara va incloure in extremis una instantània al seu àlbum de fotos setmanal: la primera sessió del Consell de Ministres sota la presidència del rei, Felip VI. “M'alegro que quedi clara la posició del govern, perquè el referèndum no cap a la Constitució i no se celebrarà en cap dels seus vessants”, va desafiar la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, implicant La Zarzuela en la mateixa línia editorial. Exhibit l'attrezzo previ a l'entrevista, La Moncloa i la Generalitat s'esforcen ara a quadrar el dia i l'hora. “Dialoguin i no es quedin l'un a Madrid i l'altre a Barcelona”, va exhortar Josep González ahir en nom de Pimec. A La Moncloa, segons confirmen, almenys el dia de l'entrevista això no succeirà.

Darrera actualització ( Dissabte, 19 de juliol del 2014 02:00 )