El Punt Avui

El Pacte passa a l'acció

Entitats, sindicats i partits demanen per carta a Rajoy que no impedeixi la consulta

Un acte massiu a partir del 18 de setembre reivindicarà el 9-N

19/07/14 02:00 BARCELONA - EMMA ANSOLA
La carta a Rajoy
Mas no limitarà
la conversa amb Rajoy a parlar
de la consulta

Tres i… acció. La tercera trobada de representants de les entitats, sindicats i partits polítics que formen part del Pacte Nacional pel Dret a Decidir (PNDD) va servir ahir per començar a concretar activitats a favor de la consulta que s'ha de celebrar el 9 de novembre.

La primera d'aquestes es farà de manera imminent després que ahir els membres del Pacte donessin el vistiplau al contingut d'una carta que el seu coordinador, Joan Rigol, enviarà al president espanyol, Mariano Rajoy. En la missiva se li demana que no impedeixi la consulta prenent com a base un dels fonaments jurídics que el Tribunal Constitucional (TC) va recollir en la sentència del 25 de març passat per anul·lar la Declaració de Sobirania aprovada pel Parlament el 23 de gener del 2013. Aquella resolució del TC assegurava que declarar Catalunya subjecte polític i jurídicament sobirà “és inconstitucional”. Però, en canvi, no va anul·lar la part que afectava el dret a decidir i, si bé no beneïa la consulta, sí que indicava que el seu exercici obeïa a una “aspiració política” a la qual només es pot arribar mitjançant “un procés ajustat a la legalitat”.

L'executiu de Mas es va enganxar a les paraules del TC com una petita escletxa per al procés, i ara Rigol hi posa l'altaveu coincidint amb la trobada entre Mas i Rajoy que es preveu que se celebri aquest mes de juliol. Donar força i visualitzar unitat entorn del missatge que Mas traslladarà a Rajoy és un dels objectius de la carta.

El president de la Generalitat vol evitar discrepàncies i farà valer aquesta unitat civil i política, per la qual cosa ahir durant la reunió a l'auditori del Parlament també va anunciar, recollint la petició que el líder d'ICV, Joan Herrera, li havia fet un dia abans, que la conversa amb Rajoy no es limitarà a parlar de la consulta. El missatge de Mas va ser transmès per Rigol als mitjans de comunicació un cop va acabar la trobada. “Posarà sobre la taula els problemes socials i institucionals que té Catalunya”, va explicar Rigol.

D'altra banda, l'equip de Mas és conscient que per part del govern espanyol no hi haurà cap oferiment per poder celebrar la consulta i que la feina de l'executiu català i del Parlament se centrarà al setembre a trobar prou marge de maniobra perquè es pugui aprovar la llei de consultes i, seguidament, signar el decret de convocatòria del 9-N tot evitant el més que previsible recurs del TC. Que la ciutadania acompanyi aquest procés és el repte que els membres del Pacte es proposen assolir amb l'organització d'un gran acte que, al setembre, reivindiqui la consulta des de l'exercici de la “responsabilitat cívica” o que actuï com a forma de protesta davant el no de Rajoy.

LES FRASES

A la cartera porta
els problemes socials
i institucionals
que hi ha
a Catalunya,
a més a més
de la consulta
No és suficient voler una consulta legal
i acordada, cal ser proactius en la
seva defensa
Joan Rigol
COORDINADOR DEL PACTE NACIONAL

Duran, escèptic amb la reunió

El president del comitè de govern d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, no preveu que surti gaire cosa de la reunió que mantindran en els pròxims dies el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. En la carta web setmanal dirigida als militants, Duran creu que el resultat de la trobada entre els dos presidents “anirà bé per a uns quants d'allà i d'aquí” perquè “molta gent no vol un acord”. D'altra banda, la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, es va referir des de Girona a la reunió del Pacte Nacional i va demanar a Rigol que no contribueixi “a la cerimònia de l'engany i la mentida”, perquè, segons ella, vol fer creure que hi haurà un referèndum il·legal, i això no passarà.

l. artigas
Darrera actualització ( Dissabte, 19 de juliol del 2014 02:00 )