El Punt Avui

KEEP CALM

Ara és l'hora de votar, no de negociar

20/07/14 02:00 MARINA LLANSANA

Ara és l'hora de votar –i de guanyar!–, proposa la campanya que han impulsat Òmnium Cultural i l'ANC. Una campanya ambiciosa que vol mobilitzar cent mil voluntaris per convèncer mig milió d'indecisos que ens convé votar sí el 9-N. La societat civil està fent la seva feina de manera excel·lent; però no està a les mans de les entitats fer que el 9-N puguem votar, sinó a les dels representants institucionals i polítics.

No em penso sumar als diagnòstics catastrofistes que pronostiquen que el 9-N no votarem. Entre altres coses perquè els dubtes sobre el 9-N són, ara mateix, el factor més desmobilitzador de la campanya pel sí. Parlem clar: el principal adversari del 9-N no és Madrid dient que no ens deixarà votar, sinó els sobiranistes que llencen la tovallola –“el 9-N no votarem”–, i els encara defensors del pacte amb Rajoy, que es mostren disposats a canviar la data, la pregunta i el que faci falta per no incomodar el govern espanyol.

Si no ens volem tirar pedres a la teulada hem de ser conscients que, cada vegada que s'especula amb un hipotètic canvi de data de la consulta, el moviment ciutadà perd força. Els voluntaris fan aportacions econòmiques o s'apunten a treballar per un projecte sòlid, clar, que existeixi. No se m'acut res menys engrescador que posar-te a pencar per una cosa que no saps si acabarà passant.

Ja hem intentat negociar, pactar, trobar fórmules legals perquè el govern espanyol doni el beneplàcit a la consulta, i el seu no ha estat rotund i definitiu. Ara el 9-N ja no es negocia. La consulta no depèn de cap hipotètic pacte en un despatx: s'hi ha compromès una àmplia majoria del nostre Parlament i la societat civil ja hi està treballant. Ara ja no és l'hora de renegociar res. Que no ens passi com el teixit de Penèlope; la societat civil convencent indecisos i els representants institucionals desmobilitzant convençuts.

Darrera actualització ( Diumenge, 20 de juliol del 2014 02:00 )