El Punt Avui

ANÀLISI

Precampanyes intercanviables

20/07/14 02:00 ODEI A.-ETXEARTE
Duran i Mas, conversant abans de l'acte Foto: EFE.

“Hem estat al seu costat en els moments més fàcils i en els més difícils”, deia Artur Mas sobre Xavier Trias des del faristol de l'auditori. La direcció de CiU va bressolar ahir la proclamació del candidat a repetir com a alcalde de Barcelona amb una insòlita cura d'autoestima. Ni Rajoy, ni el procés, ni la crisi. L'únic protagonista de totes les intervencions, també de les de Mas i Josep Antoni Duran i Lleida, va ser el batlle barceloní. A les primeres files hi eren, gairebé, tots els pesos pesants de CiU. Trias és l'emblema del definitiu tomb institucional en l'era postripartida: Mas esdevenia president el novembre del 2010 i passats uns mesos la federació esbatanava l'ajuntament de la capital. Els llustrosos balcons de la plaça de Sant Jaume, a banda i banda, emmirallats. Però tot allò era abans del cataclisme sobiranista i l'esclat d'indignació social. Ha plogut molt, i a estones fang, i durant una setmana la runa i el foc de Can Vies.

Queden deu mesos per a les municipals, però Catalunya és dins de la centrifugadora electoral. L'imprevisible escenari de la tardor ho agita tot. CiU ja va aprofitar les europees per activar les bases. Ara afronta les municipals, la consulta o les plebiscitàries i el que s'esdevingui amb el desgast de la governabilitat. ¿Qui gosa pensar en el 2015 amb la nebulosa del 9-N? Les eleccions del maig seran una cosa o tot el contrari en funció del fet que els catalans hagin votat abans o no. Una precampanya val per una altra, siguin quines siguin les urnes que vindran primer.

Hi ha una bandera que CiU ha decidit aixecar de manera indistinta: la social. El govern accentua les polítiques de manteniment de l'estat del benestar per intentar desfer-se del llast de les retallades i ara també en la cursa del cap i casal. Fem i farem. La Barcelona de les persones, resa el lema de Trias. També la Fundació Catdem, vinculada a CDC, s'esforça per repensar la socialdemocràcia en plena crisi estructural europea. Duran va glaçar més d'un en insinuar que potser aviat no ocuparia la secretaria general de CiU. Però en l'essència de la gestió política coincideix amb la resta: “És molt fàcil des de Podem, Avancem, Guanyem, Iniciativa, ERC, prometre habitatge per a tothom i fer promeses aquí i allà. Però l'endemà de les eleccions la festa major s'acaba.”

Darrera actualització ( Diumenge, 20 de juliol del 2014 02:00 )