El Punt Avui

Arguments de pes

Rajoy i Mas es reuniran dimecres amb unes perspectives pessimistes per als interessos catalans

La majoria sobiranista i el dèficit, entre els arguments del govern

28/07/14 02:00 BARCELONA - D.B

El procés sobiranista català té aquesta setmana, dimecres, una de les cites que probablement més notòriament definiran els successos els pròxims mesos: la trobada entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el de l'executiu central, Mariano Rajoy. Del resultat no se n'espera res de bo, almenys per a les aspiracions de Catalunya. De fet, la previsió és que, com va fer el 2012, Rajoy doni un altre cop de porta a les demandes de Mas, com va passar amb el pacte fiscal. Tot i això, hi ha elements que poden fer pensar que el president espanyol està preparant una jugada per no anar a la trobada amb les mans buides. Aquesta setmana es preveu que es reuneixi el Consell de Política Fiscal i Financera. Una proposta de millor finançament per a les arques catalanes? Seria un dels rocs a la faixa que podria guardar-se l'executiu central. Però fonts del govern de la Generalitat ja han avisat que la petició per a un millor finançament està sobre la taula. Però també hi és el referèndum. I per això Mas reclamarà a Rajoy que respecti la llei de consultes que està tirant endavant el Parlament i que és un instrument que valida el fet de demanar als catalans què volen decidir sobre el seu futur.

Però aquest és un extrem del qual a Madrid ni en volen sentir a parlar. No és casualitat que abans de trobar-se amb Mas, Rajoy s'entrevisti amb el nou líder del PSOE, Pedro Sánchez. Una trobada de la qual amb tota probabilitat sortirà un bloc ferm en contra de les aspiracions sobiranistes. Tampoc ha ajudat Mas la confessió de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, que ha admès que té una herència milionària sense regularitzar des de fa 34 anys. Un acte de contrició que debilita una posició de força de Mas.

Però de raons n'hi ha, i moltes. Des de l'espoli fiscal fins a la caiguda en picat de la inversió en infraestructures, passant pels atacs a la llengua i, sobretot, la voluntat del poble català. El Parlament, el conformen 87 diputats partidaris del dret a decidir. Només en queden fora els 20 del PSC –amb excepcions–, els 19 del PP i els 9 de C's. La resta dels quatre grups han consensuat la data i la pregunta múltiple per a la consulta com s'insisteix des del govern, seguint el mandat del poble. I és que la societat catalana ha donat mostres els dos darrers anys en repetides ocasions de quina és la seva voluntat. Una multitudinària manifestació de la Diada el 2012, el Concert per la Llibertat i la Via Catalana, l'any passat, en són només els exemples més multitudinaris. Però a banda de la mobilització de la societat civil, hi ha un altre indicador de cap a on van les coses: totes les enquestes coincideixen a augurar una pujada de les tesis sobiranistes.


Una majoria sobiranista al Parlament i en la societat civil


1

LES XIFRES

87
diputats
a favor del dret a decidir al Parlament: 50 de CiU, 21 d'ERC, 13 d'ICV-EUiA i 3 de la CUP.
1,5
milions de persones
es compta que van participar en la Via Catalana que es va fer durant la passada Diada.

El clam als líders mundials no s'atura

El Palau de Vidre de Lleida ha estat aquest cap de setmana l'escenari del desplegament d'una gran lona dirigida a la cancellera alemanya Angela Merkel en què es reivindica el dret dels catalans a votar en la consulta del novembre. Amb aquest seguit d'accions, es pretén llançar un missatge als principals líders de la política mundial perquè avalin la demanda catalana. Aquest és la tercera lona de les deu que es desplegaran durant l'estiu. De moment ja s'han pogut veure els murals destinats al president dels Estats Units, Barack Obama, a Badalona i dels dirigents de la Unió Europea Jean-Claude Juncker i Martin Schulz, a Deltebre. Diumenge que ve a Port de Salou es desplegarà el mural per interpel·lar el president francès, François Hollande. Els murals es traslladarà la propera Diada a Barcelona en motiu de la gran Vorganitzada per l'ANC. i que serà el principal esdeveniment social de l'Onze de Setembre d'aquest any. Es tracta de fer una gran senyera humana per la Diagonal i la Gran Via de la capital.

redacció
Darrera actualització ( Dilluns, 28 de juliol del 2014 02:00 )