El Punt Avui

Duran comença l'enretirada

S'espera que el líder d'Unió doni pas avui a Espadaler en la secretaria general de CiU

El socialcristià enceta una quinzena decisiva per a Artur Mas

21/07/14 02:00 BARCELONA - ODEI A.-ETXEARTE

Josep Antoni Duran i Lleida comença una enretirada anunciada. Es preveu que el líder d'Unió formalitzi aquest matí la seva sortida de la secretaria general de CiU, en la darrera reunió de l'executiva de la federació fins al setembre. Des de fa setmanes s'espera que Duran doni pas en la direcció nacionalista al socialcristià Ramon Espadaler, després de consensuar el relleu amb Artur Mas. No és, però, una sortida de la política: Duran no ha posat en qüestió en cap cas els seus càrrecs de portaveu de CiU al Congrés ni de president del comitè de govern d'Unió. Amb aquest pas, la federació enceta una quinzena decisiva per a Mas abans que el curs polític s'ofegui en la canícula.

El president també encara la resolució d'un altre procés intern, en aquest cas a CDC, amb l'elecció d'un home fort en el partit que rellevi Oriol Pujol en la secretaria general. La imminent reunió amb el president espanyol, a més, ha redoblat els intents de múltiples sectors d'influència per intentar condicionar la posició presidencial. Tant si Rajoy es mou com si no ho fa, i per tant manté com fins ara el xoc amb un Mas decidit a resistir el torcebraç de la tardor, la reunió marcarà un punt d'inflexió abans d'un setembre d'infart.

Quant a Duran, s'espera que materialitzi l'enretirada en una cita ordinària de l'executiva de CiU, però abans en parlarà amb la permanent d'Unió, que es reuneix a primera hora.

Una decisió successòria

Segons fonts de la federació, la decisió final, sospesada amb Mas, es materialitzaria en el comitè executiu, però la imprevisibilitat amb què Duran ha portat l'escenificació d'aquesta marxa –en debat des de fa més d'un any, i replantejada seriosament des d'aquest juny–, deixa tots els escenaris oberts fins que ell mateix no ho confirmi públicament. Duran es mantindria com a cap de files al Congrés en haver refermat el seu compromís amb la consulta, un requisit que la direcció convergent creia imprescindible per desvincular la decisió de les discrepàncies sobre la gestió del procés. El front de Madrid és essencial en l'anomenada transició nacional i en el compte enrere fins al 9-N.

La sortida de Duran de la direcció nacionalista té un important component de procés successori. Des del darrer congrés d'Unió, en què la formació socialcristiana va renovar els estatuts, Duran ha anat cedint protagonisme a Espadaler, que es prefigura com l'elegit també amb vista a la futura marxa del d'Alcampell com a líder del partit. La sortida progressiva de Duran arriba després de dos anys de discrepàncies i matisos per l'aposta de CDC per la independència, i quan s'acosta el deadline del novembre.

Pessimisme amb Rajoy

La quinzena decisiva de Mas també es juga en la reunió prevista amb el president espanyol, que s'acosta sense que al Palau de la Generalitat abundi l'optimisme sobre la trobada. La determinació de La Moncloa de fer-la pública, trencant el cicle de reunions discretes encallat des de l'agost del 2013 després del pacte sobre la data i la pregunta, i les últimes declaracions de La Moncloa, fan que l'executiu de Mas no compti amb una tolerància inesperada amb el dret a decidir. La trobada, no obstant això, ha posat en guàrdia tant els defensors de la tercera via com els sectors que reclamen duresa contra els suposats desafiadors de la Constitució.

L'exponent més clar d'aquests moviments de subsòl ha estat la proliferació de manifestos a la capital espanyola, significativament oposats. Primer, el de Libres e Iguales, subscrit pel periodista Arcadi Espada; l'actor i dramaturg Albert Boadella, i l'escriptor Mario Vargas Llosa, entre d'altres, contra una negociació opaca que no s'acoti a la Constitució, en la mateixa línia que la FAES. Després, el de defensa d'un model federal i d'oposició al dret a decidir, sorgit de l'entorn del PSOE i d'IU. El brodat final de dissabte, el va rematar el nou líder del PSOE, Pedro Sánchez, garantint la reforma federal de l'Estat si governa, tot i que sense concessions a la consulta davant de la renovada executiva del PSC. Entretant, Rajoy ha insistit que no canviarà de parer.

En el front català, Mas ha garantit a Oriol Junqueras, Joan Herrera i David Fernàndez que no pactarà res amb Rajoy sense consensuar-ho, partint de la base que la consulta és irrenunciable. Rajoy també ha de rebre la carta del Pacte Nacional pel Dret a Decidir –l'ens que aglutina la societat civil– en què l'emplaça a propiciar un diàleg que faci possible la consulta. El Consell Assessor per a la Transició Nacional entregarà dos informes més els pròxims dies per complementar el llibre blanc català per fascicles.

Moviments a CDC

Mentrestant, Mas explora el relleu d'Oriol Pujol en la secretaria general convergent. Tot i que els canvis no es formalitzaran fins al consell nacional previst per al 6 de setembre, el líder de CDC vol deixar aclarit almenys el nom del seu home fort al carrer Còrsega. Continuen sonant com a possibles escollits Josep Rull, Lluís Corominas i Jordi Turull, com a garantia de la continuïtat que busca el líder del partit. Mas pretén blindar-ne l'organització abans del terrabastall de la tardor i per la necessitat d'esclarir funcions en la precampanya de les municipals. En el govern, per contra, no s'esperen canvis de moment mentre el setembre s'acosta, inexorable.

LES DATES

22.07.14
comença l'últim ple
del Parlament fins al setembre, a les cinc de la tarda. La previsió és que s'allargui fins dijous.
05.08.12
es reunirà el consell executiu
per
Darrera actualització ( Dilluns, 21 de juliol del 2014 02:00 )