El Punt Avui

Mas-Rajoy: el 30-J

La Moncloa cita el president de la Generalitat per reiterar-li la negativa a permetre que es faci la consulta sobiranista a Catalunya

El govern assegura que va a Madrid per “parlar de tot”, no només del referèndum

23/07/14 02:00 BARCELONA - DAVID BRUGUÉ
L'Estat va esbandir el pacte fiscal en l'última reunió formal

Dimecres 30 de juliol, a les onze del matí, al Palau de La Moncloa. Una cita que arriba després de la polèmica de fa unes setmanes sobre si se n'havia demanat o no formalment la convocatòria. Finalment, el dia i l'hora l'ha fixat l'executiu espanyol i significarà la primera reunió institucional entre els presidents Mariano Rajoy i Artur Mas, gairebé dos anys després de l'última trobada formal, en què el govern estatal va donar el cop de porta al pacte que fiscal que reclamava CiU i que va acabar derivant en la convocatòria avançada d'eleccions a Catalunya el 2012. Des de llavors, Mas i Rajoy s'han trobat discretament –l'últim cop, el març del 2013– i han coincidit en actes oficials. Però el moment actual és molt diferent, recordava ahir el portaveu del govern, el conseller Francesc Homs. Catalunya ha viscut en els dos darrers anys la macromanifestació de la Diada del 2012, la Via Catalana del 2013 i es prepara per votar el 9 de novembre en la consulta. I a ningú se li escapa que el referèndum serà l'eix de la trobada, tot i que des del govern català s'assegura que en la trobada “es parlarà de tot”. De tota manera, l'agenda és la que és i les posicions d'un i altre són les que són: la negativa de Rajoy a permetre la consulta i l'aval de les urnes i la voluntat del poble que esgrimirà Mas per justificar la petició.

Homs es negava ahir, després del Consell Executiu del govern, a avançar què n'esperen, de l'entrevista. L'argument? Que si n'avança res, des de Madrid es pot malinterpretar que es va amb condicions a la reunió. Va insistir, en aquesta línia, que “el que es tractarà és conegut de sobres; el com és la predisposició al diàleg”. I si la Generalitat va a parlar sense condicionants, espera la mateixa actitud de l'Estat. Justament, Mas va fer aquest mateix prec en un acte dilluns a la nit, en el qual va demanar a l'executiu espanyol una actitud valenta i que assumeixi riscos en la negociació sobre el futur de Catalunya.

A banda de la consulta, però, la cimera entre els dos governs també ha de servir per tractar altres aspectes. Per exemple, l'economia i el finançament, i la manera com això afecta la prestació dels serveis públics. “No sé si realment l'Estat és conscient del debilitament dels serveis públics a l'Estat espanyol”, va reblar. El portaveu català va insistir de manera reiterativa que abans del dia 30 “no hi haurà cap novetat” i que l'important és el contingut que en sorgeixi. Precisament per això, no s'ha convocat la resta de partits partidaris del dret a decidir –ERC, ICV-EUiA i la CUP– a cap trobada prèvia abans que Mas i Rajoy es vegin a Madrid.

LES FRASES

Exposarem la inquietud del poble català, amb l'aval de les eleccions del 2012
i el mandat clar que en va sorgir
Hi anem a parlar de tot i amb una actitud de diàleg. Esperem que l'Estat també tindrà disponibilitat
Francesc Homs
PORTAVEU DEL GOVERN
El diàleg pel diàleg sempre és bo, però
si no té contingut, serveix per al
que serveix
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
La consulta no és tacticisme ni una obsessió de quatre partits, és una demanda profunda
Ramon Espadaler
SECRETARI GENERAL DE CIU

“No ens oblidarem de la consulta”

El flamant nou secretari general de CiU, Ramon Espadaler, es va estrenar ahir en el càrrec referint-se a la trobada que han de mantenir els dos presidents. “S'ha de poder votar sí o sí”, va declarar en una entrevista radiofònica, i va afegir que això s'ha de fer a l'empara d'un marc legal. “Aquesta voluntat de donar una sortida democràtica expressada a les urnes s'ha de mantenir; no es tracta d'un tacticisme, no és una obsessió de quatre partits polítics, és una demanda profunda”, va concloure, abans d'avisar Madrid que el govern català no s'oblidarà de la consulta a canvi que l'Estat li aboni els deutes pendents. “És obligació del govern espanyol retornar aquests recursos”, va declarar.

Darrera actualització ( Dimecres, 23 de juliol del 2014 02:00 )