El Punt Avui

L'Estat s'avé a ajornar el deute català però nega el finançament

Hisenda flexibilitzarà les condicions dels crèdits del fons de liquiditat autonòmica

Montoro reitera que no toca parlar d'un nou model econòmic

23/07/14 02:00 BARCELONA - M. BATALLER / D. BRUGUÉ
Montoro, ahir a Barcelona Foto: QUIM PUIG.

Ajornar el deute, sí; negociar i aprovar un nou finançament, ni parlar-ne. Aquesta és l'estratègia que farà servir l'Estat espanyol i que ahir va anunciar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en una conferència al Cercle d'Economia, a Barcelona. El resultat es traduirà en una flexibilització de les condicions dels crèdits del fons de liquiditat autonòmica (FLA) que La Moncloa ha concedit a algunes comunitats, com ara per exemple Catalunya. Una solució que es pot considerar un simple pedaç, i més tenint en compte la incongruència del FLA, ja que la Generalitat es veu obligada a demanar diners a l'Estat amb un interès al voltant del 5%, mentre que cada any perduns 15.000 milions pel dèficit fiscal.

Aquesta millora en els crèdits, segons va explicar Montoro, es podria realitzar en dos àmbits: una reducció dels interessos o allargar els terminis de les devolucions. Els préstecs del FLA tenen actualment una carència de dos anys, és a dir, durant aquest termini només es paguen els interessos i a partir de llavors es comença a tornar el capital. El Departament d'Economia va abonar el mes de febrer 503 milions corresponents als interessos del 2013 i les despeses de formalització.

El primer FLA que es va demanar va ser a finals del 2012 –5.370 milions amb un interès del 5,65% i a retornar durant deu anys– i a partir del 2015 s'hauria de començar a amortitzar, però la nova mesura podria endarrerir la càrrega. Segons el ministre, l'objectiu és que els territoris tinguin més “liquiditat” i puguin garantir els serveis bàsics. En aquest sentit, va treure pit per haver ajudat les comunitats. “Si no hi hagués hagut pla de proveïdors, què hauria passat amb els hospitals a Catalunya?”, es va preguntar. Per contra, la revisió del nou model de finançament continuarà tancat al calaix, com va subratllar Montoro. El titular d'Hisenda va admetre que no li agrada l'actual sistema, però va apel·lar al “pragmatisme” i va tornar a tirar pilotes fora sobre quan s'afrontarà aquest debat. L'únic que va recordar és que no es podran habilitar més fons.

Homs no se'l creu

L'anunci de Montoro sobre el FLA no convenç el govern català. “Els anuncis del ministre els agafem amb una altíssima prudència, perquè ha demostrat una gran capacitat creativa per fer titulars que quan grates no són tal”, va dir ahir el portaveu Francesc Homs. El conseller va reclamar que s'enceti un debat seriós sobre els ingressos i no sobre retallades ni rebaixes del límit de dèficit. “Nosaltres hem fet els deures des de fa temps”, va concloure.

LES FRASES

Volem donar
més liquiditat a les comunitats que
ho necessiten amb urgència, com ara Catalunya, València
o Múrcia
No m'agrada el model de finançament actual però no es pot fer de cop tot allò que a un li agradaria
Cristóbal Montoro
MINISTRE D'HISENDA
L'eficàcia ja l'hem guanyada, però cal debatre sobre
els ingressos. Per on més es pot retallar?
Francesc Homs
PORTAVEU DEL GOVERN
Darrera actualització ( Dimecres, 23 de juliol del 2014 02:00 )