El Punt Avui

Balances ajustades a cop de mall

24/07/14 02:00 -

Catalunya pot estar tranquil·la. Segons els comptes públics territorialitzats patrocinats pel Ministeri d'Hisenda i presentats ahir amb un més que notable retard, l'espoli fiscal fet per l'administració espanyola –no pel poble espanyol– és tan sols de 8.455 milions d'euros a l'any. La diferència d'aquesta xifra amb la que dóna el govern català, 15.000 milions d'euros, deriva d'un canvi del sistema de càlcul. La balança que ahir va presentar Ángel de la Fuente, director de Fedea, es fonamenta en el concepte de càrrega-benefici, que atribueix als territoris les despeses generals i les fetes en altres llocs.

Quan Ángel de la Fuente va presentar aquest mecanisme va manifestar que l'espoli fiscal de Catalunya seria d'11.000 milions, una xifra amb la qual van coincidir els experts de la Generalitat. No s'entén com, uns mesos després, aquesta xifra s'ha reduït tant. A menys que sigui un intent d'aritmètica recreativa per restar arguments al president Artur Mas. Intent fallit perquè, tot i que obtinguda prenent en consideració uns factors que caldrà discutir amb detall, continua reflectint un dèficit escandalós. A Madrid es creu que abaratint la xifra final –i exhibint el seu dèficit inflat– es minimitza el greuge.

Si els experts de la Generalitat i els patrocinats per Hisenda arriben a xifres diferents utilitzant el mateix procediment, és que algú ha fet malament els comptes. Caldrà veure qui. Tot i que, en vista del tarannà del patró, Cristóbal Montoro, ja es pot sospitar de qui serà la culpa. Però al capdavall, tot i que les xifres han estat ajustades a cops de martell perquè diguin allò que Madrid vol que diguin, el cert és que no amaguen la veritat de l'espoli.

Darrera actualització ( Dijous, 24 de juliol del 2014 02:00 )