El Punt Avui

Càstig en la inversió de l'Estat

25/07/14 02:00 -

L'endemà que es presentessin unes balances fiscals fetes “‹un poco a ojo›” i que ni manipulades amaguen que Catalunya està sotmesa a un espoli fiscal continuat, la Cambra de Comerç de Barcelona ha difós un estudi que revela que la inversió en infraestructures que li pertoca fer a l'Estat espanyol a Catalunya ha caigut el 50%. Una part de la davallada s'explica per la finalització de les obres de l'AVE i de la terminal T4 del Prat, i per l'impacte de la crisi econòmica. Però aquestes mateixes xifres revelen un tracte discriminatori cap a Catalunya quan es comprova que la disminució de la inversió no és uniforme a tot el territori. Madrid replicarà amb xifres pròpies: són tramposes, perquè compten com a inversió les pressupostades, no les licitades; és a dir, les realitzades.

El govern espanyol exigeix que Catalunya compleixi la llei. Doncs bé: Foment i les empreses públiques són les primeres que la vulneren quan ignoren la inversió a què estan obligades per la disposició addicional tercera de l'Estatut. Aquesta vulneració té un efecte immediat en l'allargament o postergació de les infraestructures que l'economia catalana necessita. És una negligència suïcida, perquè suposa avariar conscientment un dels motors de l'Estat.

La inversió en infraestructures a Catalunya és inferior a la que li pertoca per aportació del PIB de l'Estat. El pitjor d'aquesta falta d'inversió és que té un impacte acumulatiu i a llarg termini. Les infraestructures que necessita el nostre país ens resten competitivitat. Recuperar terreny es fa així cada cop més difícil. Només amb la independència podrem dedicar els recursos a allò que ens beneficia.

Darrera actualització ( Divendres, 25 de juliol del 2014 02:00 )