El Punt Avui

Idees per construir la nova democràcia

26/07/14 02:00 PAU MISERACHS
L'objectiu és tenir ciutadans lliures, capaços d'activar
el progrés social, i coincidència amb programes clars

Ens ha de preocupar que els ciutadans s'allunyin de la activitat política. No és una mostra de desinterès, sinó de rebuig a les formes actuals, a uns governants i aspirants a ser-ho sense programa. Les idees han perdut vestits. A la dreta no l'interessa més que el mandat imperatiu que prohibeix la mateixa Constitució, el control ideològic que condueix al sectarisme absolut sota el qual ens volen fer viure.

Els partits polítics no s'han obert com calia a la participació de la ciutadania. La gent d'esquerra no ha volgut veure que el futur immediat és l'aprofundiment de la democràcia. Contràriament al que s'havia de fer, la gestió política s'ha volgut mantenir com de coneixement especialitzat. Els febles processos d'egovernmentiniciats s'han quedat en processos d'una administració electrònica controlada per desenvolupar amb lentitud als nivells requerits per la política 2.0.

Els partits no són més que vehicles de participació del poble, però encara no han evolucionat els electes a polítics que no tenen altres limitacions que la seva consciència i encara segueixen actuant corporativament com a apèndixs dels partits que els estats majors posen a les llistes electorals. El canvi corporatiu en els drets dels elegits i en les estratègies és necessari si es vol una democràcia a l'abast de la ciutadania. Segueix pendent una modificació de les lleis electorals.

S'ha de repensar en la reunió de totes les esquerres que es van separar un dia, sigui quina sigui la raó. Haurien de desaparèixer les hegemonies actuals i sigles en favor d'una plataforma conjunta i combatre el centralisme intern dels partits, construir la política de baix a dalt, com deia Emprius el gener de 1994.

Caldrà en el futur limitació explícita dels mandats i exclusió implícita de l'acumulació de càrrecs. Caldrà obrir-se als independents, a les minories dels partits, reconèixer els grups d'opinió i corrents interns, no evitar el pluralisme, incloure els independents com una pràctica habitual.

L'objectiu és tenir ciutadans lliures, capaços d'activar el progrés social, i coincidència amb programes lleugers i clars, posant fi a la política de programes farragosos dirigits al clientelisme.

La nova política d'esquerra haurà de considerar que la societat és perfectible sota els grans principis bàsics, però adaptats a la realitat dels objectius que les societats es plantegen avui, resolent els problemes nous apareguts que l'esquerra tradicional s'ha vist incapaç de solucionar i la dreta ha agreujat augmentant les desigualtats i la violència d'una forma cruel.

La lluita contra l'atur estructural i la massiva emigració dels països del món en desenvolupament i en conflicte vers els països dits desenvolupats no es pot resoldre amb mesures de caritat i internaments previs al retorn, sinó atacant les fonts dels problemes on s'han produït en origen, superant la desorientació actual i la passivitat institucional.

Darrera actualització ( Dissabte, 26 de juliol del 2014 02:00 )