El Punt Avui

Espanya ens estima

27/07/14 02:00 IGOR LLONGUERES
Una caricatura de Barrio, a La Razón Foto: BARRIO.

Sobredosi als mitjans de comunicació dels “lliures i iguals”, que ens han dedicat les seves reflexions anticatalanistes. Un acadèmic escriu un article a ‘La Razón' en què ens deixa com un drap brut

Xenòfobs, lladres
i fanàtics

Cada dia els mitjans de comunicació espanyols van plens d'articles, entrevistes o declaracions d'alguns dels signants del “manifest dels lliures i iguals”.

El cap de setmana passat l'Arcadi Espada escrivia a la seva columna d'El Mundo un article titulat “La xenofòbia blindada”. Pel periodista, tots els independentistes catalans (que ell situa entre el 30 i el 40%) són xenòfobs, “és a dir, persones que no volen viure amb la resta d'espanyols”. Xenofòbia és tenir odi als estrangers. És una acusació greu i provocadora, que no sorprèn coneixent la idiosincràsia del personatge. Hi ha molts motius per voler la independència de Catalunya, però l'odi no n'és un. El que hauria de fer és denunciar la catalanofòbia en lloc de dir que aquesta és “insignificant”.

Mario Vargas Llosa ha tornat a ser protagonista en els mitjans de comunicació aquesta setmana. A Lisboa es va mostrar contrari a cap pacte amb els catalans. “No crec que a un tigre se'l tranquil·litzi donant-li xais. El tigre segueix sent tigre, es menja el xai, i això fa que encara tingui més gana.” D. E. P. tercera via. També va assegurar que “el nacionalisme és una forma de fanatisme”. Ell, com que no és nacionalista...

Dijous també parlava de nacionalisme una altra lliure i igual, la Cayetana Álvarez de Toledo, diputada del PP al Congrés. A Radio Nacional d'Espanya deia que li “volen robar Catalunya” i afirmava que “el nacionalisme és una força profundament reaccionària i antiga que avantposa drets mítics d'un col·lectiu als drets individuals de les persones i de les seves llibertats”. Cayetana, “com és que veus la palla a l'ull del teu germà i no t'adones de la biga que hi ha en el teu?” (Mateu 7,1-5).

El dia abans d'aquesta entrevista els lliures i iguals van fer arribar a diversos polítics unionistes una carta perquè acordin “un pacte públic d'unitat d'acció davant el secessionisme”. Un tots contra un. Diu la carta: “Ens sorprenen els arguments predemocràtics i les fal·làcies amb què el nacionalisme intenta justificar la secessió i els seus plans de massiva fabricació d'estrangeria”. Realment s'ho creuen, tot això que diuen?

L'acadèmic
i el voltor

La Razón de dimarts passat hi havia un article presidit per una il·lustració del ninotaire Barrio d'un voltor traient el cap de la barretina d'un català.

L'autor del text és l'acadèmic de la RAE Francisco Rodríguez Adrados. El títol: “La llei de consultes i Catalunya”.

Comença de la manera següent: “Des de fa molts anys escric de tant en tant als diaris sobre el tema obsessiu que llencen sovint els polítics catalans sobre les sofertes espatlles del poble espanyol (que és el seu).”

Després hi afegeix: “Sempre el mateix guió: ofensiva de l'anomenat poble, víctima d'adulació i engany, pura maniobra organitzada; Espanya cedeix, fa concessions (estatut, després autonomia, més aviat autono-seva, i nou estatut). Mínima pausa. I tornar a començar.”

Quina proposta hauria de fer Espanya als catalans per evitar que marxin, segons l'acadèmic? “Què hem de proposar? Que deixin de molestar i de crear-se problemes a ells mateixos.” I diu: “Al capdavall, aprofitant com sempre un moment dèbil del país, intenten desballestar Espanya. Una vegada més.”

Ras i curt: som unes aus de rapinya pesadetes que ens volem cruspir Espanya.

Darrera actualització ( Diumenge, 27 de juliol del 2014 02:00 )