Política

CDC suggereix a Pujol que s'expliqui davant el partit a més de la justícia
El president Mas admet que "es van fer coses malament" als governs de CiU

Edició impresa Política | 27/07/2014 - 00:00h

Aitziber Azpeitia
BarcelonaINMA SAINZ DE BARANDA

PETICIÓ DE CONVERGÈNCIA Rull demana a Pujol que ajudi a enfortir també ara el partit que ell va crear
OBJECTIU COMÚ ICV, el PP, C's i la CUP coincideixen a demanar que s'investigui el cas


Decepció i indignació són les dues paraules que descriuen millor la reacció de la classe política a la confessió de Jordi Pujol que durant més de tres dècades la seva família va tenir més de quatre milions a Andorra sense declarar. També el seu partit, CDC, el va convidar a comparèixer davant de l'organització per explicar-se, a més de la justícia. L'acte de contrició de qui va ser president de la Generalitat durant 23 anys reconeixent públicament el seu "error" a través d'un comunicat no va ser suficient per apaivagar la majoria dels partits polítics, que van coincidir a exigir explicacions exhaustives i que s'investiguin els fets.

La commoció causada per la notícia va ser de tal magnitud que va portar a rectificar el mateix president de la Generalitat. Artur Mas, que immediatament després de la confessió de Pujol va declarar que es tractava d'"un tema estrictament personal" que res no tenia a veure amb CDC, i reconeixia ahir que en el passat "es van fer coses malament". En el seu discurs en la inauguració del Centre Penitenciari de Puig de les Basses, a Figueres, Mas va elogiar el "coratge" dels governs de Jordi Pujol durant els anys vuitanta en reclamar el traspàs de noves competències a Catalunya. Malgrat això, i sense referir-se explícitament a la revelació de l'expresident, va admetre que, "en les mirades enrere ja sabem que hi ha actius i passius; ja sabem que hi ha coses que es van fer bé, d'altres molt bé, d'altres malament i fins i tot molt malament". El president va advocar perquè quan es miri cap endavant es procuri "fer un país que tingui molts més actius que passius i, en definitiva, una Catalunya millor que la que hem aconseguit construir fins ara". I amb això va considerar que ja havia "dit tot el que havia de dir" sobre el cas Pujol.

En canvi, el nou número dos de CDC, Josep Rull, va anar més enllà i en declaracions a RAC1 va afirmar que "més enllà del comunicat, Pujol ha de comparèixer naturalment davant la justícia", i encara que no va demanar que abandoni el càrrec de president fundador de CDC, sí que va considerar que l'expresident "hauria de reflexionar si ha de comparèixer davant de Convergència per enfortir aquell projecte que ell va crear". Rull va ser designat divendres coordinador general de CDC després de la dimissió del secretari general, Oriol Pujol.

Per la seva part, el portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, es va mostrar convençut que Pujol "sabrà el que ha de fer". Però també va demanar que s'expliqui de forma exhaustiva, i va assegurar que aquest "fet trist" no entorpirà el diàleg entre ERC i CiU, i que el seu partit farà "tot el possible perquè no es reprodueixin" els casos de corrupció.

El líder del PSC, Miquel Iceta, va dir sentir-se "profundament decebut" perquè una persona que ha tingut "responsabilitats tan importants hagi produït un engany, una il·lusió fiscal d'aquestes característiques". I va augurar que tindrà conseqüències "no només en el procés" sinó també "en la política en general". I l'exministra Carme Chacón va reclamar "explicacions urgents".

També el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, va considerar que "una carta no és suficient, i que la gravetat sense precedents exigeix una compareixença immediata al Parlament". Va demanar a més "una investigació de justícia i d'Hisenda i que se sàpiga realment si els diners eren només de l'herència o si hi ha vincles amb el finançament irregular de CDC". El PP català, C's i la CUP també es van afegir a la petició que s'investigui el cas en profunditat. Pel portaveu del PP català, Enric Millo, aquesta revelació "significa 34 anys d'un engany històric les excuses del qual arriben tard".