El Punt Avui

Decepció profunda

La majoria de partits es mostren decebuts amb Jordi Pujol pel fet de tenir diners no declarats a l'estranger

ICV vol que l'expresident comparegui al Parlament per explicar-se

27/07/14 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
Herrera qualifica de vergonyosa l'actuació
de l'expresident

La confessió, divendres a través d'un comunicat, de l'expresident Jordi Pujol en el sentit que fa 34 anys que té diners a l'estranger sense regularitzar procedents d'una herència ha provocat un autèntic terratrèmol polític. La majoria de formacions polítiques van criticar-lo utilitzant qualificatius com ara evasor i defraudador i van coincidir a lamentar que aquest afer enterboleix la imatge d'una persona que durant més de dues dècades ha governat el país. En aquest sentit, tots els partits parlaven de decepció en la figura de l'expresident. Fins i tot fonts de CDC li recomanaven que prengués distància amb el partit [veure peça].

Qui anava més lluny en les seves demandes era el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, que demanarà que Pujol comparegui al Parlament de Catalunya per donar explicacions, ja que els fets “revesteixen d'una gravetat sense precedents, i són un acte vergonyós i una farsa”. En la seva opinió “és indecent que s'expliqui 34 anys després, quan hi ha possibilitats reals que el delicte hagi prescrit”, va dir Herrera, que va afegir que dubta de si els diners només tenen com a origen una herència “o si tenen vincles amb el finançament irregular de CDC”. Al seu parer, és inconcebible que “un defraudador” pugui haver governat el país i va qualificar de falta de respecte i insult el cas. També va desaprovar la reacció del president, Artur Mas, que va situar l'afer en un àmbit privat i familiar. Un argument que també utilitzava ahir el conseller Felip Puig en referir-s'hi: per ell, s'ha de diferenciar entre l'herència política de Pujol i una herència en l'àmbit familiar i personal.

Qui com ICV considera que el mea culpa de Jordi Pujol és insuficient és el PP. En boca del seu portaveu, Enric Millo, la versió de Pujol és confusa i va mostrar la seva esperança que Hisenda investigarà a fons el cas. “Aquest afer hauria de fer reflexionar sobre la condició legal de l'expresident”, va afirmar Millo, qui va aprofitar per escombrar cap a casa i exculpar el PP. “Ara resulta que totes les informacions que fa mesos que circulen, i que alguns atribuïen a una campanya orquestrada pel PP, són veritat”, es va congratular. També fonts de Ciutadans i la CUP han reclamat que l'Agència Tributària investigui l'expresident de CiU. Per Matías Alonso, portaveu de la formació d'Albert Rivera, Pujol hauria de renunciar a les prebendes de què gaudeix i abandonar la política. Per ell, els diners no declarats constaten “que el nucli de CDC està corcat per la corrupció des de fa molts anys”.

El descrèdit polític

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, també es va mostrar “profundament decebut per l'engany” de Pujol, que considera un afer molt negatiu per a la política, on “plou sobre mullat”. No va voler especular sobre els motius pels quals Pujol ha fet pública la qüestió ara, però va apuntar que creu que encara no se sap tot. Finalment, ERC va assegurar que el cas Pujol no entorpeix el propòsit d'avançar cap a una Catalunya independent, sinó que ho referma. Alfred Bosch va negar que la situació que ara s'ha fet pública hagi d'entorpir el diàleg amb CiU.

No n'hi ha prou amb una carta. Ha de donar explicacions davant la màxima institució del país, que és el Parlament
Joan Herrera
COORDINADOR NACIONAL D'ICV
Fa l'efecte que aquest és un cas
del qual encara
no coneixem tots
els extrems, però és una gran decepció
Miquel Iceta
PRIMER SECRETARI DEL PSC
La confessió
de Pujol significa
més de tres dècades d'un engany històric.
Les excuses arriben tard. Molt tard
Enric Millo
PORTAVEU DEL PP
Els catalans hem tingut durant més de vint anys un president evasor, i ha de deixar qualsevol relació
amb la política
Matías Alonso
SECRETARI GENERAL DE CIUTADANS
Mai el procés d'autodeterminació pot ocultar
la corrupció, així com la corrupció no pot ocultar el procés
Alfred Bosch
DIPUTAT D'ERC A MADRID
L'herència política de Pujol és irreprotxable i ens
ha conduït a tenir
un país de qualitat que aspira a tot
Felip Puig
CONSELLER D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Darrera actualització ( Diumenge, 27 de juliol del 2014 02:00 )