El Punt Avui

L'Estat propi tindria un guany fiscal d'11.600 milions

El consell assessor calcula que Catalunya deixaria de pagar 7.184 milions anuals per amortitzar el dèficit espanyol

En una independència no pactada, el país requeriria fins a 5.000 milions al mes

29/07/14 02:00 BARCELONA - XAVIER MIRÓ
El Punt Avui

Un futur estat català independent tindria un guany fiscal d'11.600 milions d'euros anuals respecte dels recursos disponibles avui. L'informe sobre la viabilitat fiscal i financera d'una Catalunya independent presentat ahir pel Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) deixa clar que aquest guany fiscal no reflecteix el dèficit fiscal de Catalunya sinó que és la diferència entre els ingressos i despeses addicionals que el pressupost de la Generalitat tindria en una Catalunya independent. La xifra és el resultat del balanç d'ingressos i despeses de l'any fiscal de la nova administració de la Generalitat, que es calcula en 5.810 milions.

Però a aquesta quantitat cal afegir-hi el benefici que suposaria deixar de participar en l'amortització del dèficit pressupostari de l'Estat espanyol que, al 2011, va ser del 3,58% del PIB. Fos quin fos l'acord de repartiment amb l'Estat espanyol de
les càrregues de deute atribuïbles a Catalunya, la càrrega fixa actual es deixaria de pagar: uns 7.184 milions d'euros que el CATN comptabilitza com a benefici i que, sumats als 5.810, donen una quantitat de 12.994 milions. Si se li resta la contribució que Catalunya hauria de fer a la Unió Europea per formar-ne part, 1.400 milions anuals –major que, per exemple, la que hauria de fer per integrar-se al Fons Monetari Internacional–, el guany fiscal del nou estat seria d'11.591 milions, un 5,95% del PIB. El consell assessor també analitza la situació dels primers mesos d'independència en cas de desacord i d'una actitud bel·ligerant per part de l'Estat espanyol, i fins que Catalunya no tingués a ple rendiment l'agència tributària pròpia.

La Generalitat tindria unes necessitats de finançament mensual d'entre 4.500 i 5.000 milions per pagar sous de funcionaris, pensions, prestacions d'atur i despeses corrents. Aquestes necessitats s'haurien de cobrir amb préstecs a les entitats financeres catalanes o estrangeres.

En cas d'independència no pactada, Catalunya seria un estat poc endeutat perquè no hauria d'assumir part del deute espanyol. També podria demanar préstecs contra garanties de béns del nou estat (ports, immobles o aeroports). Altres opcions serien l'emissió de deute públic o de bons. Però el CATN deixa clar que el país hauria de tenir com més aviat millor una agència tributària a ple rendiment.

LES XIFRES

5,95
per cent
del PIB guanyaria una hipotètica Catalunya independent pel que fa a la
situació fiscal actual.
11.198
milions
de superàvit té Catalunya de balanç fiscal estructural en el període 2006-2011, segons l'anàlisi del CATN.

Una desena d'organismes nous

El CATN presentava ahir els vuit darrers informes elaborats sobre una Catalunya independent. La Generalitat hauria de tenir una desena de nous organismes reguladors i de la competència.

Servei d'intel·ligència civil

El consell assessor recomana bastir un servei d'intel·ligència civil, de diverses disciplines, amb un marc legal que el faci compatible amb l'estat de dret i la protecció dels drets humans.

Pèrdua d'un 2% del PIB si hi ha boicot espanyol

Complexe judicial de Barcelona.Foto: ALBERT SALAMÉ.

Avui, les exportacions catalanes a l'Estat espanyol són del 43% però la projecció a quinze anys les redueixen fins al 25%. En el pitjor escenari de boicot, l'economia perdria entre l'1 i 2% del PIB.

El TSJC podria assumir funcions constitucionals

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya podria assumir inicialment les funcions del Suprem i el Constitucional amb desdoblaments de sales o creació de sales noves, segons el CATN.

Diners per pagar pensions i prestacions

El consell conclou que la tendència estructural del període 2006-2011 situa el balanç fiscal en 11.198 milions de superàvit, una quantitat suficient per pagar pensions i prestacions socials.

Darrera actualització ( Dimarts, 29 de juliol del 2014 02:00 )