El Punt Avui

Pujol: desterrament polític

Mas i l'expresident acorden la renúncia de Pujol a les prerrogatives institucionals i als càrrecs a CDC i CiU

Situa el país per davant de “qualsevol persona”

30/07/14 02:00 BARCELONA - ODEI A.-ETXEARTE
.
Mas i Pujol van acordar dilluns
la renúncia total de l'expresident
El president desvincula
el cas Pujol
amb el procés

Punt i final a la vida política de Jordi Pujol. El president de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar ahir la renúncia de l'expresident a les prerrogatives institucionals i als seus càrrecs de partit i de federació. En una compareixença d'urgència a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat, Mas va comunicar els acords arribats amb Pujol després de la confessió de divendres de qui va ser president de la màxima institució del país durant 23 anys, i segons la qual va tenir durant 34 anys diners sense regularitzar a l'estranger provinents d'una herència paterna no declarada. El propòsit de Mas: deixar anar el llast del defraudador fiscal, que no del llegat polític del constructor de la Generalitat autonòmica. La concreció: el desterrament polític. El líder convergent intentava prevenir l'extensió de la gangrena al partit i la institució en ple procés sobiranista amb l'amputació radical.

Pujol renuncia a l'oficina del passeig de Gràcia i a la pensió de jubilació vitalícia que li correspon com a expresident de la Generalitat segons la llei (equivalent al 60% de la retribució mensual del president). No farà ús del tractament de “molt honorable senyor”. Ni assistirà més a les reunions de la direcció de CDC ni de CiU com a president fundador. En un comunicat, la Convergència que Josep Rull intenta comandar cap a una refundació catàrtica es va mostrar convençuda que “el gest personal del president Jordi Pujol enfortirà el projecte del partit que ell va fundar.” L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va avançar que li demanarà que torni la medalla d'or de la ciutat, amb el sever convenciment que Pujol hauria de “desaparèixer”.

La pressió convergent i de l'oposició per la presa de decisions polítiques per l'afer era irrefrenable. Mas es va reunir ahir amb el consell executiu, els va comunicar la decisió, i després va convocar la premsa. Dilluns a la nit, segons va relatar Mas, es va reunir amb Pujol i van acordar la renúncia de tots els privilegis de l'expresident i els càrrecs honorífics de partit i de federació. El comitè de direcció convergent ja s'havia conjurat al matí en la necessitat de trencar els lligams orgànics i polítics amb l'expresident, mentre es multiplicaven les exigències de l'oposició per a la presa de mesures polítiques.

Tot i que els primers indicis de moviments de diners a Andorra es van publicar a El Mundo fa 15 dies, Mas va assegurar que no en va tenir notícia fins divendres pel mateix Pujol. A les 8 del matí l'expresident es va reunir amb Mas al carrer Còrsega per abordar la situació. Pujol va posar els seus càrrecs i atribucions a disposició. Faltava mitja hora perquè es reunís la permanent de CDC i tot seguit l'executiva. Mas comunicava en els òrgans de direcció la composició del nou comitè de direcció del partit després de la dimissió definitiva d'Oriol Pujol com a secretari general. A la tarda, l'advocat de Pujol va remetre el comunicat de la confessió a la premsa.

Mas no va amagar el seu “gran dolor personal” però va valorar la predisposició de Pujol de voler “seguir ajudant” després d'haver “treballat tota la vida pel seu país”, més enllà “de les falles i els errors” facilitant la seva retirada pública per produir el “menor perjudici”. El president de la Generalitat va admetre que aquesta decisió és la que més l'ha “colpit” al llarg de la seva trajectòria. “Pujol és el meu pare polític. El dolor és molt gran, immens. Sento molta pena i també compassió”, va assegurar. El missatge que volia transmetre era inequívoc: “El país passa per davant de qualsevol persona per rellevant i important que aquesta sigui.” La lliçó del cas Pujol, segons Mas, és que la prèdica de l'exemple val per a l'expresident “i val per a tothom” en el futur.

En la vigília de la reunió d'avui amb Mariano Rajoy, Mas va desvincular el cas Pujol del procés sobiranista. Va al·legar que “el país va endavant” amb els seus “actius” i té un “full de ruta definit” suportat per la ciutadania. “Hem d'afegir una energia renovada”, va manifestar.

En un dia com el d'ahir va reaparèixer Josep Antoni Duran Lleida. El dimissionari secretari general de CiU va explicar a Twitter que havia visitat un menjador social i es va mostrar “disposat en cos i ànima” a dedicar temps per regenerar el centrisme polític des d'Unió.

LES FRASES DE MAS

Sento un gran
dolor personal i com
a president del país, però això és el
que hi ha i crec
que s'ha d'actuar d'aquesta manera
És una persona
que ha treballat tota
la vida pel seu país, i
se l'estima. Més enllà dels errors, vol seguir ajudant [...] posant-hi les màximes facilitats
Aquestes coses s'han d'articular. Una oficina no es tanca en 48 hores. Necessita
un mínim de temps per poder-se fer
com s'ha de fer
Una manera
que el dany sigui el menys possible és renunciar a això, que és renunciar a tot. [...] Passa a ser un ciutadà com qualsevol altre
En la meva trajectòria política
he pres decisions tremendament complicades. [...] Aquesta és la que
em colpeix més
El president Pujol
és el meu pare
polític. El dolor és
molt gran, immens.
Sento molta pena
i compassió. No
sento ràbia
Hi ha coses que
ara no es veuen que s'aniran ressituant. Els clars tornaran a tenir importància i relleu. 23 anys de presidència no s'esborren
Amb el pas del temps i del judici de
la història, la figura de Pujol tindrà les seves taques i debilitats,
però també els seus actius i aportacions
[Sobre els diners evadits] És un tema privat i familiar. No conec els detalls
ni m'interessen.
No em correspon preguntar
El país passa per davant de qualsevol persona, per rellevant i important que aquesta sigui. Tots són més importants que un i això val per a tothom
Hem d'agafar energia renovada.
És un moment dur, difícil, alguns tenim sentiments personals de dolor, però el
país va endavant
El país, de fortaleses en té moltes, d'actius en té molts, i el full
de ruta està definit, consensuat amb molta gent i suportat per moltíssima gent

El cas, al jutjat d'instrucció 31

La denúncia presentada dilluns pel sindicat ultradretà Manos Limpias contra l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, després d'haver confessat que la seva família té un fons a l'estranger sense declarar, ha recaigut al jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona. El jutjat és actualment dirigit per la magistrada substituta Zita Hernández.

La jutgessa haurà de resoldre si accepta obrir diligències d'investigació contra Pujol i la seva dona, denunciada en qualitat de còmplice, com li demana Manos Limpias. El sindicat acusa Pujol de set delictes: suborn, tràfic d'influències, blanqueig de capitals, delicte fiscal, prevaricació, falsedat en document públic i malversació de fons públics. La magistrada també podria inhibir-se i elevar la investigació al jutge de l'Audiencia Nacional Pablo Ruz, que des del 2012 investiga el patrimoni del fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, i ahir fins i tot ja va demanar un comissió rogatòria a Andorra per saber si hi té diners.

M. Piulachs
Darrera actualització ( Dimecres, 30 de juliol del 2014 02:00 )