Política

CiU viu un mes especialment funest, amb dues dimissions i la confessió de diners ocults de Jordi Pujol

Els idus de juliol

Edició impresa Política | 30/07/2014 - 00:00h

Àlex Tort
Barcelona


MANE ESPINOSA

El juliol està sent un mes especialment negre per a CiU, amb la confessió de l'expresident Jordi Pujol, dues renúncies en la seva cúpula, la del seu fill, Oriol Pujol Ferrusola com a secretari general de CDC, i la de Josep Antoni Duran Lleida com secretari general de CiU, i una cita a la Moncloa, avui, entre Artur Mas i Mariano Rajoy, crucial en la perspectiva d'una tornada de les vacances marcada per la consulta sobiranista. Pel juliol, molt soroll i no plou, diu el refranyer. A la federació, però, hi hagut tempestes. Els idus de juliol han passat del dia 15 al 29.

Comptes a Andorra

El dia 7, El Mundo revela l'existència de comptes de la família Pujol a Andorra, informació que pel que sembla va revelar un exassessor ofès de la Banca Privada d'Andorra a la policia. Jordi Pujol Ferrusola, el més gran dels germans, feia temps que estava investigat per moviments econòmics al país pirinenc que la policia xifrava ja en 55 milions d'euros.

Oriol Pujol abandona CDC

El 14 de juliol, la família Pujol inicia moviments de prevenció per protegir-se davant processos judicials i cinc d'ells -Marta Ferrusola i quatre dels seus fills, Oleguer, Pere, Marta i Mireia- regularitzen més de quatre milions d'euros a Hisenda. A més, aquell mateix dia Oriol Pujol, encausat des de finals del 2012 per lucrar-se presumptament amb una trama que va intentar manipular concursos de la ITV. deixa la seva acta de diputat al Parlament i la secretaria general de CDC.

Duran deixa la secretaria general de CiU

El 21, Duran deixa la secretaria general de CiU, encara que manté els seus càrrecs com a president d'Unió i com a portaveu de CiU al Congrés dels Diputats. Mas i Duran declaren que la decisió del líder d'UDC res no té a veure amb presumptes discrepàncies pel procés sobiranista. L'actual conseller d'Interior, Ramon Espadaler, relleva Duran en el càrrec.

Trobada Mas-Rajoy

El dia 22, la Moncloa anuncia formalment que el president del Govern central, Mariano Rajoy, i Artur Mas es reuniran el 30 de juliol per abordar el tema de la consulta del 9-N. La cita es concreta després de la petició per correu electrònic de Mas l'11 de juliol i a la qual va respondre Rajoy mitjançant una trucada de telèfon.

Comunicat de Jordi Pujol

El 25, el mateix dia en què Rull és nomenat nou secretari general de CDC, Jordi Pujol, emet un comunicat en el qual revelava que membres de la seva família havien regularitzat una herència rebuda del seu pare, Florenci Pujol, el 1980 i no declarada a Hisenda.

Pujol renuncia als seus càrrecs

La tarda del dia 28, Mas i Pujol es reuneixen per posar-se d'acord perquè l'exlíder renunciï als seus càrrecs honorífics a CDC i CiU i a les seves prerrogatives com a expresident de la Generalitat.