El Punt Avui

SOCIETAT

El cas de l'estelada al cotxe oficial

El testimoni del robatori de l'estelada diu que hi havia quatre persones al cotxe i les dades de la Guàrdia Civil apunten que només hi anava el conductor, agent del cos, i l'autor material del furt, un civil “amic” seu

01/09/14 02:00 VILOBÍ D'ONYAR - TURA SOLER
L'estelada ja torna a onejar a l'entrada de Vilobí. Foto: JOAN SABATER.

El cas del robatori de l'estelada de Vilobí d'Onyar deixa un rastre d'incògnites. Quan fa una setmana de l'estrafolari robatori ningú qüestiona que el cotxe, un Citröen, era un vehicle de camuflatge del servei d'informació de la Guàrdia Civil. Però la informació interna que ha obert la Guàrdia Civil conclou que aquell dia, a dos quarts d'una de la matinada del diumenge 24 d'agost, a cavall del vehicle policial hi anava el guàrdia que el tenia assignat per al servei i un altre home, que es podria considerar amic, informador o confident del guàrdia. Aquest home, l'acompanyant, admet que va ser ell qui va agafar la senyera estelada, pel seu compte, al marge del guàrdia. La història que coincideixen a exposar el guàrdia civil i el lladre confés de la bandera comença quan l'acompanyant del guàrdia demana que s'aturi un moment al voral perquè vol baixar a orinar. El guàrdia es queda al cotxe, sense preocupar-se de mirar què fa l'altre, i quan torna al cotxe, porta la bandera a les mans. El guàrdia arrenca el cotxe i agafen la carretera en direcció cap a l'aeroport.

El moment en què un home corria amb l'estelada a coll cap al cotxe aturat al voral de la rotonda va ser presenciat per un noi de Sant Dalmai que anava en cotxe i tornava de sopar amb uns amics. El testimoni es va ocupar d'agafar la matrícula del Citroën sense imaginar que era la matrícula d'un vehicle oficial però també el va seguir i li va anar fent senyals posant-li els llums llargs per cridar l'atenció del conductor. Van arribar fins a la rotonda de l'aeroport. Allà, els dos conductors van estar a punt d'aturar-se i dialogar, però finalment cadascú va seguir el seu camí. El cotxe de la Guàrdia Civil, en direcció a Girona i el del noi de Sant Dalmai va fer la volta a la rotonda i va tornar a Vilobí. El testimoni, que afirma que dins del cotxe que es va endur l'estelada hi anaven dues persones al davant i dues al darrere, va aportar la matrícula a l'Ajuntament, que va denunciar el cas als Mossos i al jutjat i a partir de la denúncia es va descobrir que l'estelada viatjava en cotxe oficial. On va acabar és encara un misteri.

El cas, que judicialment no passa de ser una falta de furt —l'objecte robat val uns 80 euros—, l'instrueix el jutjat número 2 de Santa Coloma, que disposa de la gravació de les càmeres de seguretat que l'Ajuntament havia instal·lat a la rotonda, que poden ser clau per aclarir quanta gent anava al cotxe oficial. L'alcaldessa de Vilobí, Olga Guillem, espera que el jutjat (que de moment no ha mogut fitxa) avanci i confia que rebrà una explicació formal de la Guàrdia Civil. Guillem es mostra convençuda que els autors del furt no tenien cap instrucció del cos per endur-se l'estelada i que l'acció va ser personal, però exigeix una reprimenda als autors. L'Ajuntament de Vilobí, adherit a l'Associació de Municipis per la Independència, va instal·lar quatre estelades en espais públics del municipi després que ho van aprovar per unanimitat els onze regidors del consistori. L'estelada, però, no oneja a l'ajuntament per evitar retrets estatals.

Darrera actualització ( Dilluns, 1 de setembre del 2014 02:00 )