El Punt Avui

Montoro afluixa interessos a canvi d'envair autonomia

Rebaixa el tipus del FLA a l'1% a canvi d'exigències

L'estalvi a Catalunya és de 884 milions entre el 2014 i el 2015

Mas-Colell avisa que no complirà l'1% de dèficit

Hisenda envia l'oferta per fax

01/08/14 02:00 MADRID - DAVID PORTABELLA
Montoro i Mas-Colell, abans de l'inici de la reunió d'ahir a la tarda a Madrid Foto: J. J. GUILLEN / EFE.

Erigit en l'únic banquer prestador al qual s'acullen les comunitats del fons de liquiditat (FLA), com ara Catalunya, el ministre Cristóbal Montoro es va mostrar ahir magnànim a l'hora d'afluixar la càrrega d'interessos que ofega la Generalitat i la resta amb una rebaixa a l'1%. En el cas de Catalunya, l'estalvi és de 884,2 milions: 176,8 el 2014 i el gros, 707,4, el 2015. El problema, com en tota hipoteca, és la lletra petita, que obliga la Generalitat a deixar-se robar competències per tenir l'oxigen extra. “Si es pensen que recentralitzaran competències a còpia de condicionar-nos de 700 en 700 milions van errats”, va dir el conseller Andreu Mas-Colell en un to irat.

D'acord amb la sortida de la crisi que predica La Moncloa i que permet al Tresor finançar-se més barat, el Ministeri d'Hisenda cedirà una mica d'oxigen addicional per la via de deixar els préstecs del FLA a l'1%. Una rebaixa notòria, perquè els primers crèdits adjudicats el 2012 eren al 5,18%, mentre que els del 2013 es pagaven al 3,91% i els d'aquest any ja al 2,41%. “A alguns això els sembla insuficient, però ahir no tenien res”, es va vantar Montoro.

Tres exigències a seguir

Per acollir-se a la rebaixa dels interessos, Hisenda obliga a destinar l'estalvi a pagar despeses firmades i no addicionals, exigeix a la comunitat que entri en el programa Emprende en 3 (un pla estatal perquè una empresa es pugui crear en tres dies) i, a més, l'empeny a adherir-se a la plataforma estatal de la factura electrònica. Tres exigències teòricament tècniques, però que amaguen una inèrcia política de tutelar la gestió catalana i que van fer posar el crit al cel al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. “S'enganyen, això només genera un mal clima... Si és un xantatge? Posin la paraula que vulguin!”, va etzibar el conseller. El joc de Montoro és que l'oxigen dels 700 milions per al 2015 és voluntari: si la Generalitat els vol ha de complir i deixar-se envair, però si es resisteix ha de pagar el peatge d'explicar per què renuncia al baló d'oxigen. El que més va sorprendre la delegació catalana va ser que, estant físicament a Madrid, la proposta va ser enviada per Montoro a Barcelona... i per fax! “Ni sabia que encara existia”, va exclamar Mas-Colell.

En el Consell de Política Fiscal i Financera que va aprovar aquests objectius, Mas-Colell va anunciar –quan falten cinc mesos– que no complirà l'1% de dèficit a finals del 2014. Alhora, el govern català no està disposat a elaborar un pressupost si no és amb els mateixos ingressos que aquest any, perquè el seu objectiu és abonar la paga extra als funcionaris.

2.047
milions
dóna l'Estat en forma d'oxigen a les comunitats del FLA, entre els quals hi ha els 884 milions a Catalunya.

LES XIFRES

5,18
per cent
va ser el preu dels crèdits (tipus d'interès) que Hisenda va cobrar pel FLA del 2012 i que ara serà de l'1%.
1
per cent
és el límit de dèficit per al 2014 que la Generalitat ja diu que incomplirà. El del 2015 hauria de ser del 0,7%.
Darrera actualització ( Divendres, 1 d'agost del 2014 02:00 )