Tendències

Sis mesos de sanció a un jutge per menyspreu al català

Edició impresa Tendencias | 01/08/2014 - 00:00h

José María Brunet
Madrid


Últimament ha ressorgit un cert debat sobre el deure de contenció dels jutges, sobre la necessitat que els interlocutòries i les sentències no s'utilitzin per a descàrregues ideològiques o alleujaments personals, i encara menys per a desqualificacions gratuïtes. La reflexió ve a propòsit de la sentència per la qual el Tribunal Suprem (TS) va confirmar ahir la sanció de sis mesos de suspensió que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va imposar a un jutge per haver trufat les seves resolucions amb consideracions de menyspreu cap a la Generalitat i la seva política lingüística, i cap a la llengua catalana.

El jutge en qüestió, José María Magán, que va exercir a Lleida, va dictar diverses resolucions en les quals va introduir consideracions que el Poder Judicial va estimar extemporànies. En una afirmava, per exemple, que "només des d'un odi ideològic molt profund envers la llengua castellana poden entendre's actituds de fanatisme lingüístic" com el que manté, a parer seu, la Generalitat. I en una altra de les seves decisions es podia llegir que "aquesta és la prova més evident de la marginació lingüística que, utilitzant els diners públics, està duent a terme l'administració regional catalana".

El Poder Judicial primer, i el Suprem després, han estimat que el jutge Magán és mereixedor dels sis mesos de sanció no per les seves idees particulars, sinó perquè utilitza aquest tipus d'argumentacions que, pels afers que resolia, "no tenen res a veure amb la decisió" i constitueixen, en canvi, "un excés". El jutge, per exemple, va anul·lar una multa de trànsit perquè la sancionada la va recórrer i l'Ajuntament de Barcelona va contestar a la impugnació amb un escrit en català.

Al seu moment, el magistrat va demanar que el Suprem paralitzés la seva sanció mentre estigués en tràmit el seu recurs. Però se li va denegar i el fet és que ara, quan ha arribat la resolució sobre el fons de l'assumpte, el jutge Magán ha complert la suspensió i ocupa una plaça com a jutge a Alacant, on també hi ha llengua cooficial. Però ja sap que el Suprem no només no justifica la seva conducta, sinó que la considera "impròpia" de la seva funció.