El Punt Avui

Un mes de vertigen

La V de la Diada encara el compte enrere amb la fita de ser “definitiva” per garantir el 9-N

Tot i els problemes logístics inicials es confia a repetir els últims èxits

11/08/14 02:00 BARCELONA - ÒSCAR PALAU
La plaça del monestir de Ripoll va acollir ahir a la tarda un nou assaig per a la V de la Diada Foto: LLUÍS SERRAT.

A un mes de la Diada del tricentenari, l'organització de la V gegantina des de la plaça de les Glòries cap a la Diagonal i la Gran Via de Barcelona, que enguany comparteixen l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural en el marc de la campanya pel sí-sí Ara és l'hora, encara la vertiginosa recta final amb el repte de repetir l'èxit de les dues mobilitzacions anteriors, i ser la catapulta per al 9-N. “Tots som conscients de la importància: en anys anteriors era més incert, però enguany tenim un horitzó claríssim; aquesta és la bona, la definitiva”, animen fonts internes, que ja munten centenars d'actes i assajos al llarg de l'estiu.

Els responsables són conscients que no serà fàcil, ja que el fet que la preparació coincideixi amb les vacances d'estiu fa que, com en anys anteriors, l'engranatge costi d'arrencar, però estan convençuts que “la societat catalana respondrà”. De fet, admeten que no hi ha ajudat el retard de la campanya de difusió –no la van llançar fins al 17 de juliol–, ni els problemes que hi ha hagut per inscriure's al web www.araeslhora.cat.

Però l'ANC i Òmnium no sols ja els han arreglat, sinó que han aprofitat per introduir-hi millores, que permeten agilitzar el tràmit i triar a quin s'anirà dels 73 trams en què s'han dividit els 11 quilòmetres del recorregut, alguns dels quals ja s'han reservat a entitats com ara les esportives o Súmate. Tot i que sembli menys necessari que en la Via Catalana del 2013, com llavors es demana als participants que s'inscriguin per repartir millor la multitud i organitzar les nou barres vermelles i grogues de la senyera que formaran un espectacular mosaic aeri.

L'organització, que ja té milers de seguidors a les xarxes socials, va obrir el número 690091114 per aclarir dubtes via Whatsapp, i aquesta setmana posarà en marxa un nou telèfon d'informació per a les inscripcions. L'última xifra facilitada fa una setmana parlava ja de més de 70.000 inscrits, i de moment no s'han fet públiques les xifres de donacions i de voluntaris (se'n volen almenys 100.000) que es capten paral·lelament per seguir després les mobilitzacions fins al 9-N.

LES XIFRES DE LA V

3.000
voluntaris
ajudaran pel cap baix l'11-S: 35 a cadascun dels 73 trams, uns 200 al vèrtex i 300 per aparcar els autocars.
40.000
samarretes
vermelles i grogues ha venut ja l'organització amb el lema del 2014, que ajudaran a formar la senyera.
32.200
“m'agrada”
tenia ja ahir la plana al Facebook de la campanya ‘Ara és l'hora', i uns 24.300 seguidors al Twitter.

Quito s'afegeix a les V en la festa nacional del país

Els catalans que viuen a Quito van fer ahir el segon assaig de la V al món. Molts equatorians s'hi van interessarFoto: J. GRAU.

L'ANC va muntar ahir el segon assaig internacional de la V, a la Plaza Grande de Quito, el dia en què l'Equador commemora la seva independència. L'acte va suscitar l'interès de la premsa nacional, i va rebre el suport de la fundació del poble indi. També va permetre recollir moltes peticions de la campanya Signa un Vot.

Compromís amb el 9-N d'entitats de cada municipi

Com a prèvia a la V, per al matí de la Diada s'han convocat concentracions simbòliques davant dels 947 ajuntaments del país, amb les autoritats locals en la majoria de casos, que s'aprofitaran per lliurar el compromís amb el 9-N que hauran signat abans totes les entitats que vulguin del municipi. I d'allí, cap a Barcelona.

Més expedicions massives cap a Barcelona

Enguany es podria superar la xifra de mil autocar del 2012. L'ANC ja fa setmanes que no en troba, i està omplint a bon ritme els que ha reservat. Per exemple, només de les Terres de l'Ebre n'arribaran 80. El fet que s'hagin assignat trams a cada comarca ha de facilitar l'accés i aparcament. Renfe també reforçarà les rodalies.

Festa final amb Els Pets, La Gossa Sorda i Sanjosex

Per facilitar l'operació tornada, acabada la V s'ha programat de nou la Festa per la Llibertat a l'Arc de Triomf. A les 19 h –el mosaic i els actes principals es preveuen a les 17.14 h– hi actuaran de franc Els Pets, La Gossa Sorda i Sanjosex. Per tancar la diada reivindicativa, a les 20.14 h es convoca a Twitter una piulada massiva.

La importància del ressò internacional

Avui és constant el degoteig de mitjans internacionals que s'interessen per la V, i s' espera que vagi a més fins a la Diada, quan tindran el centre de premsa al modern edifici Disseny Hub de les Glòries. Es treballa per atendre'ls, i s'intentarà fer una presentació expressa per als corresponsals que viuen a Catalunya.

Darrera actualització ( Dilluns, 11 d'agost del 2014 02:00 )