El Punt Avui

Cuinant la V de la Diada

L'Assemblea Nacional Catalana atribueix les poques inscripcions formalitzades fins ara a la tardança a engegar la campanya

Les dades dels inscrits estan encriptades, de manera que ningú, ni l'ANC, hi pot accedir

13/08/14 02:00 BARCELONA - EDUARD RIBAS
L'informàtic Josep Albertí, amb l'equip que coordina les inscripcions a la V des de la seu de l'ANC a BarcelonaFoto: ORIOL DURAN.

A menys d'un mes de la Diada, els nervis s'han instal·lat a la seu de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) del carrer Marina de Barcelona. És allà on un equip coordina junt a les assemblees territorials la que serà, segons l'ANC, “l'última gran mobilització abans de votar”, la V de la Diada. Es tracta de tot un repte organitzatiu, ja que no és una simple concentració, sinó que es formarà un enorme mosaic amb els colors de la senyera. “Per això és vital que tothom es registri i sàpiga a quina fila i de quin color ha d'anar”, explica en Jordi Martínez, encarregat de les inscripcions. De totes maneres, més de 3.000 voluntaris s'encarregaran que tots els manifestants, cridats a les quatre de la tarda per evitar col·lapses, hagin trobat el seu lloc abans de les 17.14 h.

Tot i que l'ANC informarà avui del nombre d'inscrits, ja avancen que són menys que l'any passat. Segons en Jordi, el motiu és que aquest any s'han posat a treballar més tard perquè s'havien de coordinar amb Òmnium Cultural. Albertí relativitza el fet que a hores d'ara només els trams de l'extrem i el vèrtex de la V estiguin plens. “Mentre que l'any passat els trams eren d'unes 300 persones, aquest any n'hi ha de 20.000 i costa més omplir-los”, explica. Malgrat tot, a l'Assemblea no dubten que la concentració serà un èxit i que hi assistirà tanta gent que es formarà “una V amb espines”, és a dir, que es desbordarà cap als carrers adjacents.

D'altra banda, l'ordinador del Josep Albertí, que dirigeix el web de les inscripcions, treu fum aquests dies. “La pàgina està inspirada en la de la Via Catalana del 2013, però és molt més sofisticada”, explica. Quan els inscrits introdueixen el seu codi postal, se'ls recomana el tram a què haurien d'anar, però tothom pot escollir el lloc i el color de samarreta que vulgui”, afirma.

A part del que poden veure els usuaris des de casa, hi ha tot un complex sistema de gestions internes de l'ANC, com ara la possibilitat que tenen les assemblees territorials de sol·licitar autocars. Però si d'alguna cosa es mostra orgullós en Josep és de la seguretat del web: “Ens hem bolcat a evitar que ningú pugui accedir a les dades dels inscrits ni es filtrin els seus correus electrònics.” De fet, el grau de seguretat és tan elevat que les dades estan encriptades de manera que ni l'ANC hi pot accedir. “A més, el web ha rebut fins a cinc atacs informàtics”, alerta en Josep, tot i que matisa que totes les pàgines en reben.

Sigui com sigui, la feina no s'acaba amb la V, ja que l'ANC ha programat altres actes per la Diada. Al matí hi haurà concentracions davant tots els ajuntaments i a les set de la tarda, un concert al passeig Lluís Companys. “Serà l'últim acte a favor del 9-N, després començarà la campanya a favor del sí-sí”, confessen fonts de l'ANC.

Piulada massiva
L'ANC prepara per les 20.14h de la Diada una piulada massiva a Twitter a favor del 9-N. Pretenen que sigui ‘trending topic' mundial, però encara no n'han revelat l'etiqueta “per mantenir la intriga”.