Política | La qüestió catalana LA CRÒNICA

L'aliança CiU-ERC es tensa

La resposta davant un veto del Constitucional a la consulta enfronta els socis del procés 
La vicepresidenta Ortega obre la porta a l'ajornament del 9-N si no hi ha suport legal 
Els republicans defensen la desobediència al Tribunal: "El poble de Catalunya pesa més"

Edició impresa Política | 13/08/2014 - 00:00h

Isabel Garcia Pagan
Barcelona


LA REACCIÓ "El Govern ha decidit suïcidar-se", va ser la primera rèplica d'ERC a Ortega
L'ARGUMENT D' ORTEGA "Si el 9-N no es pot votar, hi haurà un altre 9-N a la cantonada"

El calendari pressiona i ERC també. A mesura que s'acosta el moment de la veritat del procés endagat pel Govern d'Artur Mas de la mà dels republicans, la tensió entre els socis s'ha disparat. Les diferències, tan discretes com pactades en els últims mesos en temes de gestió, s'han convertit ara en xocs públics i se succeeixen en els últims dies. Esquerra no va amagar la seva incomoditat davant la situació creada pel comunicat en el qual Jordi Pujol confessava haver ocultat diners a l'estranger durant trenta anys i ha amenaçat no només de votar la constitució d'una comissió d'investigació al Parlament sinó d'impulsar-la. Ara s'hi afegeixen els dubtes creixents en l'entorn d'ERC sobre el compromís del Govern amb la consulta prevista per al 9 de novembre.

Artur Mas garanteix que firmarà el decret de convocatòria de la consulta a l'empara de la llei catalana que es preveu que aprovarà el Parlament la segona quinzena de setembre. I a partir d'aquí, els escenaris que haurà d'afrontar el president i el seu desenllaç posen més distància cada dia entre uns i altres. Entre CiU i ERC, però també augmenta la tensió entre els socis de Convergència i Unió. L'estratègia a seguir si el Govern central opta per recórrer davant el Tribunal Constitucional contra la llei de consultes catalana o el decret de convocatòria per al 9 de novembre, o bé tots dos, és la pedra angular del futur de les relacions entre nacionalistes i republicans. El president sempre ha expressat la voluntat de mantenir el procés dins de la legalitat, encara que sense avançar esdeveniments en el calendari i amb el pla b del comodí d'avançar la convocatòria electoral prevista per al 2016.

En aquesta línia se situa el posicionament de la vicepresidenta Joana Ortega quan descarta treure les urnes al carrer si el Constitucional veta la convocatòria de la consulta. No obstant això, a les files republicanes van saltar ahir les alarmes quan Ortega va afirmar a RAC1 que si el 9 de novembre no es pot votar "hi haurà un altre 9-N a la cantonada", ja que la resolució del Tribunal Constitucional no posaria fi a l'anhel de Catalunya de ser consultada sobre el seu futur polític. La Conselleria de Governació, que dirigeix Ortega, treballa per tenir a punt el dispositiu de la consulta, però la vicepresidenta considera que "cap força política, amb vocació de govern, no pot demanar que actuem al marge de la legalitat". Ortega fa diversos dies que remarca que la clau del procés català és que "les coses es facin bé", insistint en el compromís del Govern amb la consulta pero també afegeix que "no és el moment de les sensacions, sinó del rigor". No obstant això, la perspectiva d'aquest "ajornament" va disparar la mal dissimulada inquietud existent a ERC.

"El Govern ha decidit suïcidar-se", va ser la primera reacció del diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà, que va incloure amenaça política: "Que vingui amb l'objectiu de desmobilitzar és d'una irresponsabilitat a tenir en compte algun dia". Immediatament el portaveu republicà a Madrid, Alfred Bosch, va intentar contemporitzar la primera reacció però sense rebaixar la tensió i amb la desobediència a una suspensió de la consulta des del Constitucional com a bandera. Per als republicans, ajornar la consulta seria "un engany al poble" i adverteixen que, en funció del rumb que prengui el Govern davant un possible veto del Constitucional, es consumarà el "divorci" entre el poble català i l'Executiu. A més, ERC donaria per trencat l'acord subscrit amb CiU, ICV-EUiA i la CUP per tirar endavant la consulta.

La tesi d'ERC compartida en un comunicat de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural és que la resolució del TC no pot condicionar el 9-N. Per Bosch, "el poble de Catalunya pesa més que un paper del Constitucional", per la qual cosa l'única incògnita a revelar és "quin disbarat farà l'Estat per boicotejar i sabotejar les urnes". Des de l'ANC i Òmnium es manté el compromís amb les institucions catalanes, però insisteixen que "de cap manera no es pot acceptar que el TC condicioni una votació democràtica" a la qual "no renunciarem per una sentència". Les advertències també van arribar dels altres signants del pacte de la pregunta i la data. Des d'ICV-EUiA es va advertir que obrir la porta a un ajornament és donar la propietat del dret a decidir a l'Estat i al TC, i la CUP va advertir que si el 9-N no hi ha consulta es dóna per alliberada dels seus acords amb CiU. El PSC, per contra, es va apuntar a un ajornament de la consulta per "assenyat".