El Punt Avui

El procés entra en el tram decisiu

14/08/14 02:00 -

El president de la Generalitat, Artur Mas, va voler posar fi ahir a les especulacions sobre les controvertides declaracions d'alguns membres del seu entorn en relació amb la celebració de la consulta del 9-N, assegurant que l'únic pla és votar. No va especificar si aquesta votació serà la consulta o bé unes eleccions anticipades, però sí que va ser inequívoc quan va assegurar que qualsevol decisió alternativa no es prendrà sense l'acord de tots els partits que donen suport al procés sobiranista.

El calendari del procés, amb el parèntesi d'un agost només hàbil per al foc creuat de declaracions i retrets, està enfilant les seves setmanes més decisives, en les quals caminaran paral·lelament la pressió popular al carrer, amb la Diada com a data clau, i la tasca parlamentària destinada a dotar el país de l'eina legal per poder consultar els seus ciutadans. El boicot de l'Estat pot complicar la situació. Més ben dit, segur que la complicarà, perquè de fet ningú no dubta que Madrid és l'enemic declarat de la democràcia a Catalunya i que persistirà en el seu intent de fer descarrilar el procés i, si cal, el país sencer.

El col·lapse de la via legal haurà d'activar la imaginació política i redoblar la pressió ciutadana en el marc pacífic que està persistint fins avui. Però abans d'aquest futur incert hi ha la imminència d'una Diada que només depèn de la mobilització pròpia dels ciutadans, que ha de ser un èxit rotund i una nova prova que Catalunya vol poder decidir el seu futur i que a l'Estat espanyol no hi ha cap altre futur que no impliqui la claudicació nacional, l'assimilació lingüística i l'anorreament cultural i educatiu. Aquest és l'escenari. Catalunya mou fitxa.

Darrera actualització ( Dijous, 14 d'agost del 2014 02:00 )