El Punt Avui

Oferta d'Iceta per pactar una consulta quan el 9-N fracassi

Dóna per fet que el TC la suspendrà i insta Mas a negociar amb l'Estat per no situar-se fora de la legalitat

Insinua que el PSC estarà disposat a entrar al govern si CiU trenca amb els republicans

16/08/14 02:00 BARCELONA - D.B
El nou primer secretari dels socialistes, Miquel Iceta, al seu despatx abans de ser escollit pel càrrec Foto: JOSEP LOSADA.

La consulta del 9 de novembre té tots els números per fracassar, i cal una estratègia per quan això passi. Almenys és el que pensa el primer secretari dels socialistes, Miquel Iceta, que ahir es va oferir al govern per buscar un acord que permeti una nova consulta. En una entrevista a l'ACN, Iceta vaticina que abans que acabi el mes de setembre la consulta estarà suspesa pel Tribunal Constitucional i aleshores el president Artur Mas “haurà de decidir”. Pel líder dels socialistes catalans, el president té llavors dues opcions: optar per l'estratègia d'ERC que “se situa fora de l'estat de dret” o buscar el pacte amb l'Estat per fer una consulta. És en aquest context que es produeix l'oferta del PSC, amb tints d'ultimàtum: CiU ha de trencar amb ERC per poder comptar amb ells per tancar un nou acord lligat a una consulta “legal i acordada”. Per ell, l'única via de possible solució és la que s'ha pregonat els darrers temps des del socialisme, tant l'estatal com el català.

“El president Mas haurà de decidir si segueix o no l'estratègia marcada per ERC, que tard o d'hora se situa fora de l'estat de dret perquè considera que pot fer una consulta encara que no sigui legal i acordada. Per nosaltres no és acceptable, ni bo, ni convenient. I haurà de ser ell qui triï si vol seguir lligat a una estratègia que porta al trencament o intentar un nou acord”, sosté Iceta.

Les fórmules per arribar a un acord amb CiU si trenca amb ERC fruit de no voler treure les urnes sense l'aval de l'Estat són, per Iceta, diverses, i ni tan sols es limiten a la consulta, sinó que obren la porta a anar més enllà. “Per fer coses amb què estem d'acord es pot comptar amb nosaltres, dins o fora del govern, amb les formules que facin falta”, afirma en l'entrevista, en la qual afegeix que “no ens correspon a nosaltres prendre aquesta iniciativa”.

Sobre l'especulació que des d'alguns partits es manté sobre si se celebrarà o no la consulta del novembre, ell ho té clar: el 9-N té data de caducitat i no arriba al mes d'octubre. “Si els plans del govern s'acompleixen i la llei de consultes s'aprova abans no acabi el setembre, la convocatòria es produiria abans de final de setembre també. I si la pregunta és la que han acordat, abans del setembre estarà suspesa”, va vaticinar. I quines seran les opcions del govern? Només una: acatar. I si no, situar-se al marge de la legalitat, tal com propugna ERC.

Duran piula a la xarxa

Qui també es va referir ahir a la situació catalana va ser el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, tot i que ho va fer per criticar l'immobilisme del govern presidit per Mariano Rajoy davant el procés. “La manca de solució política acabarà afectant l'economia d'Espanya i la seva prima de risc. Costarà molts milions”, va dir en una piulada a Twitter, on posteriorment va afegir un altre comentari: “La inestabilitat política despertarà a partir de setembre desconfiança en l'economia. I això no sortirà gratis.”

Si la llei de consultes s'aprova el setembre i la pregunta és l'acordada, la consulta estarà suspesa abans no acabi el mes
El PSC estarà al costat dels que defensin que la consulta ha de ser legal i acordada. Si no és així, no es farà
Per fer coses amb què estem d'acord es pot comptar amb nosaltres, des de dins o fora, amb les fórmules que calgui
Darrera actualització ( Dissabte, 16 d'agost del 2014 02:00 )