El Punt Avui

KEEP CALM

Un dinosaure català

16/08/14 02:00 SALVADOR COT
A Madrid, fa dies que es dóna per segur que l'11-S serà un fracàs

Un diari de Madrid, ja no importa quin, publicava ahir una vinyeta que se'n fotia, alhora, de la tragèdia dels immigrants que intenten saltar la tanca de Melilla i del procés d'emancipació dels catalans. Un guàrdia civil, amb careta sanitària, li preguntava a un negre detingut que com és que es jugaven la vida d'aquesta manera. La resposta: “És que hem sentit el rumor que es necessiten figurants per a la Diada.” Tot lligat en un cop d'ull, racisme paternalista i catalanofòbia. Graciosíssim, es veu.

El cas és que els acudits sempre van darrere de la informació. I a Madrid, polítics i mitjans de comunicació fa dies que donen per segur que el pròxim Onze de Setembre serà un fracàs. Suposadament, les bases del catalanisme s'haurien adonat, gràcies a les maniobres dels serveis secrets espanyols a Andorra, que els estaven enganyant. Fins i tot justifiquen, amb xifres fabuloses –i fabulades– de frau, que el dèficit fiscal no existeix, sinó que les escoles i els hospitals a Catalunya pateixen a causa de la cleptomania de la classe política territorial.

Tot plegat condueix a dues conclusions. Una, que els catalans són persones mentalment febles, fàcils de manipular perquè s'entesten a mirar o llegir mitjans com TV3 o aquest, en comptes de riure amb l'acudit del negre figurant. I dues, que la societat catalana necessita tutela perquè la seva credulitat i innocència la fa dependent –ep, pel seu bé– de les elits madrilenyes. Negres i catalans queden igualats en la seva puerilitat. Les fronteres són coses serioses, com el guàrdia civil de l'acudit.

Infantil vol dir voluble, i això és el que esperen aquesta Diada, en un curiós exemple de realisme màgic aplicat a la informació i la política. Fins que algun dia –com en el conte de Monterroso– quan es despertin s'adonaran que el poble català continuava allà.

Darrera actualització ( Dissabte, 16 d'agost del 2014 02:00 )