El Punt Avui

ERC qualifica de “fantasia” l'oferiment del PSC a CiU

Salvadó avisa que la tercera via està esgotada i diu que està convençut que no caldrà cap més consulta, com diu Iceta

Sosté que la independència no s'aconsegueix seguint els dictats del TC

17/08/14 02:00 BARCELONA - REDACCIÓ
Els ciclistes que ahir van marxar de Barcelona Foto: marta pérez.

Utopia i pura fantasia. Aquesta és l'opinió que mereix a ERC l'oferta que divendres va fer el primer secretari dels socialistes, Miquel Iceta, al govern de CiU per pactar una nova consultada legal quan la prevista pel 9 de novembre s'anul·li a instàncies del Tribunal Constitucional. El secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, es referia així a la possible tercera via federalista que alguns partits, bàsicament el PSC, propugnen i que també ha defensat UDC, de qui va dir que “ha arribat a la conclusió que la paret és molt dura”. Segons ell, el líder d'Unió, Josep Antoni Duran Lleida, “és qui més ho ha intentat i és qui més sap que no hi ha tercera via”.

El dirigent d'ERC també va qualificar de “declaracions poc afortunades d'agost” les darreres opinions d'alguns membres del govern –com les de la vicepresidenta Joana Ortega o del conseller de Territori, Santi Vila– que apuntaven la possibilitat de posposar la data de la consulta si el TC la veta. Una actitud que entre els republicans ha generat “dubtes i sorpreses”. En una entrevista a Catalunya Informació, Salvadó es va mostrar esperançat que aquesta polèmica es degui únicament a unes “declaracions poc afortunades de l'agost”, i també va expressar el seu convenciment que quan torni l'activitat parlamentària tots els partits favorables a la consulta, i especialment CiU, no es desviaran de l'objectiu bàsic: votar el 9 de novembre.

El dirigent republicà va recordar: “No arribarem a la independència seguint els dictats del Tribunal Constitucional”, i va assegurar que l'única lleialtat vàlida en aquest moment és cap al poble de Catalunya.

En l'escenari d'una
suspensió cautelar de la consulta, Salvadó creu que el pas següent l'han
de decidir els partits compromesos amb la consulta, però sense oblidar la societat civil. En aquest sentit, va descartar que l'Estat espanyol pugui prendre mesures dràstiques i de tipus militar. “Si les institucions catalanes i el poble català mostren fermesa, l'Estat espanyol haurà de fer un pas enrere”, va concloure.

LA FRASE

No arribarem a la independència seguint els dictats que arribin del Tribunal Constitucional
Lluís Salvadó
SECRETARI GENERAL ADJUNT D'ERC

Cap a Brussel·les amb bicicleta

Una dotzena de ciclistes van partir ahir al matí des de la plaça Sant Jaume de Barcelona amb rumb cap a Brussel·les, on compten arribar el proper 1 de setembre. Són membres del col·lectiu Pedalem per la Independència, que també ha organitzat la iniciativa Pedalem cap a la V, amb l'objectiu d'arribar en bicicleta a la V de la Diada venint des de diversos punts del país. Les mobilitzacions a favor de la consulta no s'aturen i ahir a la nit es va fer una V nocturna a Sant Feliu de Guíxols.

m. pérez
Darrera actualització ( Diumenge, 17 d'agost del 2014 02:00 )