El Punt Avui

Cordó de seguretat pel 9-N

El conseller Mascarell diu que “la consulta es farà”, i insta a preservar la unitat i a exhibir les majories per la Diada

ERC s'abona al discurs i avisa que caldrà “esperit de sacrifici”

18/08/14 02:00 PRADA DE CONFLENT - ÒSCAR PALAU
À. Recolons / ACN
ERC admet que hi pot haver tensions de tresoreria durant la transició

Majories i unitat política. És la recepta que va donar ahir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, per afrontar l'històric moment en què es troba Catalunya, a les portes d'una tardor que es presenta ben calenta. Cert és que ho va dir davant d'una audiència, la de la 46a Universitat Catalana d'Estiu, que va inaugurar ahir al migdia, molt sensibilitzada, i que en els últims estius ha servit tant per reflexionar al voltant del procés com per insuflar vigor als polítics que hi han anat passant abans de les històriques mobilitzacions de la Diada, i que ara lideren el moviment.

Com si la cita a la Catalunya del Nord fos un bàlsam després d'uns dies de certa tensió, Mascarell ahir no va tirar més llenya al foc de les discrepàncies entre alguns sectors de CiU i les altres forces que donen suport a la consulta, arran del debat sobre la conveniència d'acatar o no una suspensió del TC, i es va alinear en el camí conciliador traçat pel president Mas, al qual, des de Prada mateix, ja es va apuntar la vicepresidenta del Parlament i portaveu d'ERC, Anna Simó. “El que és imprescindible és la unitat d'acció i, si pot ser, de declaració”, afegia, i matisava alhora, a la tarda. La consigna ara, doncs, és fer pinya al voltant de la consulta. I d'aquí al 9-N ja es veurà...

El conseller, en tot cas, va ser el primer a demanar que es prengui consciència del moment històric i es tingui altura de mires per preservar la unitat en totes les decisions per poder avançar “fins a les fites finals”. “La consulta es farà, serà la nostra fita col·lectiva”, sentenciava. “Ja la posaran en qüestió els que ho hagin de fer, no nosaltres”, cloïa, tot i que també és conscient de l'heterogeneïtat interna. “Ja tindrem temps per a la diferència, perquè la societat catalana és plural i diversa, però per arribar al Parlament constituent calen majories i unitat”, repetia, en una recepta a la qual encara afegia dos ingredients perquè la ciutadania la vagi fent bullir: imaginar com es vol aquest futur país millor i tenir present que el món també mira el procés i en els pròxims mesos observarà amb lupa les decisions que prengui Catalunya. “Hem de pensar històricament, tenim l'oportunitat de canviar de motllo”, tancava, al·ludint al discurs previ en què havia presentat la guerra de Successió com “el combat de dos motllos”, en què es va imposar el que ha perdurat els últims 300 anys, “jeràrquic i autoritari”, i al qual “no s'ha aconseguit posar fi del tot”.

Mascarell, això sí, també posava èmfasi en l'ingredient bàsic, perquè “no hi ha res més sòlid que la majoria”. Per això es permetia demanar que la V de l'11-S sigui massiva com en les dues últimes Diades. “Ens convindria un Onze de Setembre fort i sòlid; faria una crida a tothom perquè s'hi apuntés, perquè és una de les expressions d'aquesta majoria”, va reivindicar. Una majoria que és “la principal eina” de què disposa Catalunya.

Ja en les preguntes dels periodistes, Mascarell repetia: “El pla de treball està perfectament delimitat i no ens en mourem.” I relativitzava l'efecte que hi pugui tenir l'afer Pujol, que “no té res a veure amb la mobilització del poble català”. “La història dels pobles la fan els pobles; hi ha en joc la nostra vida col·lectiva, i tot això no ho pot superar ningú”, etzibava.

Simó vaticina sacrificis

No va trigar gaire ERC a abonar-se al discurs de la unitat. “Els matisos els hem de deixar per a un altre moment; hi ha d'haver un fil de confiança” entre els grans actors del moviment, partits i entitats civils, demanava Anna Simó en una ponència de la Fundació Josep Irla sobre el paper del Parlament en el procés. Simó parlava també de la “unitat d'acció política, cívica i social” com a “clau de l'èxit”, i recordava el mandat d'una consulta sorgit de les últimes eleccions. “S'ha d'arribar fins al final”, insistia, sense voler ni sentir a parlar d'unes eventuals plebiscitàries.

Simó també reclamava que la V “sigui un èxit”, tot i que hi introduïa alguns elements. “El procés no serà fàcil ni abans ni després del 9-N i, dins del que són eines democràtiques, cal estar disposats a fer el que convingui”, indicava, amb relació a una possible vaga d'una setmana que ja havia suggerit Oriol Junqueras. A més, avisava que durant la transició “hi haurà tensions de tresoreria, i potser s'hauran de fer petits sacrificis”, per exemple, pel que fa a pensions o subsidis, que podrien patir retards al principi. “Ens posaran a prova a tots”, advertia. A títol personal, perquè el partit “no n'ha parlat”, Simó proposaria un govern de concentració i transició després del 9-N si guanya el sí i sí, fins i tot amb el PSC, que redacti la nova Constitució i piloti el país fins a la declaració d'independència.

LES FRASES

Fa mesos que estem preparant la consulta, i no serem els
catalans els que
hi renunciem
La unitat política és fonamental: és hora que comencem a pensar com a homes
i dones d'estat
Ferran Mascarell
CONSELLER DE CULTURA
Des d'ERC no volem fer incidència en certs matisos; el compromís del 25-N del 2012
s'ha de complir
Anna Simó
VICEPRESIDENTA DEL PARLAMENT

El Consell dels Pirineus Orientals respectarà la consulta

“No ens volem pronunciar a favor de ningú, però com a institució respectarem el que decideixi el poble de Catalunya, passi el que passi.” Amb aquesta sorprenent contundència es pronunciava ahir en la inauguració de l'UCE el vicepresident del Consell General dels Pirineus Orientals (que engloba la Catalunya del Nord), Marcel Mateu. El també conseller regional del Llenguadoc-Rosselló avalava així el procés en una posició fins ara inèdita en una institució oficial francesa, ja que fins i tot el president, François Hollande, i el primer ministre, Manuel Valls, del seu mateix partit, el socialista, hi han declarat en les últimes setmanes la seva oposició frontal.

Mateu reflexionava ahir que a l'Estat francès “també és temps de canvis”, i es mostrava amoïnat per les futures relacions amb la Catalunya del sud si el 9-N guanya el sí i sí, mentre demanava seguir “treballant junts” pel futur de “la llengua, la cultura i el país”. De seguida va tenir resposta del conseller Mascarell, que va deixar clara la voluntat d'estudiar des del principi “com s'estableixen les relacions entre Catalunya i la resta dels Països Catalans”, i reivindicava “una relació profunda i creativa, que enforteixi els llaços” que els uneixen. “És frustrant que per raons tècniques o polítiques la televisió catalana no es pugui veure més enllà de Catalunya”, lamentava el conseller.

El nou rector, Salvador Alegret, reivindicava l'aportació que l'UCE pot fer “al debat de les idees”, en un moment de pas constituent “de la reflexió i la crítica acadèmiques cap a un nou estat”.

Darrera actualització ( Dilluns, 18 d'agost del 2014 02:00 )