El Punt Avui

El sí guanya terreny

Les enquestes constaten un avenç continuat dels independentistes escocesos, quan falta un mes per al referèndum del 18-S

L'SNP intensifica la campanya per atrapar el no, que continua líder en intenció de vot

18/08/14 02:00 BARCELONA - ANNA BALCELLS
Un partidari de la independència fa el senyal de la victòria en un acte a Edimburg, el setembre de l'any passat Foto: ANDY BUCHANAN / AFP.

La distància entre el sí i el no s'escurça, quan falten només quatre setmanes i mitja per al referèndum sobre la independència d'Escòcia. Així es desprèn de dos nous sondejos publicats ahir per l'Scotland on Sunday i el Sunday Herald, que mostren que, finalment, els indecisos s'estarien decantant per una de les dues opcions, en més nombre pel sí que pel no. El dubte que es planteja ara és si queda prou temps, d'aquí al 18 de setembre, perquè la campanya sobiranista pugui fer la remuntada. Tal com advertia ahir l'edició digital del setmanari britànic The Spectator, “la tendència és clara, està ajudant el sí a escurçar distàncies, però encara no li ha donat l'empenta que necessita per guanyar el referèndum d'aquí a un mes”.

En el sondeig de l'Scotland on Sunday, el nombre d'indecisos baixa del 21% del juliol a l'actual 14%. Aquest descens afavoreix en dos punts el no (passa del 45% al 47% en intenció de vot), però beneficia encara més el sí, que puja quatre punts (del 34% al 38%). En total, les posicions quedarien en un 38% pel sí, un 47% pel no i un 14% d'indecisos. L'altre sondeig, el del Sunday Herald, encara retalla més la diferència i situa els favorables a la independència només quatre punts per sota (42% a 46%, amb un 12% d'indecisos) quan, a finals de juliol, aquesta distància era del doble.

La bona notícia per als independentistes escocesos, doncs, és que les enquestes constaten un avenç sostingut a mesura que s'acosta el 18-S, però la dolenta és que el camp unionista arriba a les portes del referèndum sense haver perdut en cap moment el lideratge en la intenció de vot.

La moneda, tema clau

La campanya del referèndum escocès entra ja en la recta final i, com s'esperava, els dos bàndols descarregaran tota l'artilleria d'arguments per atraure la bossa d'indecisos, que tenen a les seves mans la clau del resultat final. El Partit Nacional Escocès (SNP) no dóna la batalla per perduda i confia encara en la possibilitat de capgirar els sondejos i aconseguir la majoria del 50% més un dels vots. L'economia i, concretament, les discussions sobre si la independència pot aportar més o menys benestar als ciutadans centraran el debat les pròximes setmanes. El primer ministre escocès, Alex Salmond, i el seu partit, l'SNP, insistiran que l'augment de recursos fiscals que es derivarà de la independència ajudarà el futur estat a prestar més i millors serveis socials i assegurarà que les reserves de petroli i gas del mar del Nord garanteixen la viabilitat econòmica d'Escòcia. Per contra, els unionistes furgaran en el temor d'un empobriment general de la població i de la inviabilitat econòmica del nou estat i, sobretot, miraran de convèncer els escocesos que, si se'n van del Regne Unit, no podran continuar fent servir la lliura esterlina.

És en aquest context de confrontació que els dos camps preparen ja el segon –i previsiblement últim– debat televisat entre Salmond i l'exministre britànic d'Economia Alistair Darling, líder de la campanya unionista Better Together. El cara a cara, que tindrà lloc el dia 25 d'agost i que durarà noranta minuts, serà retransmès en directe a Escòcia i també a la resta del Regne Unit. En l'anterior debat, celebrat el 5 d'agost, els mitjans van atorgar majoritàriament la victòria a Darling, que va centrar bona part de la seva estratègia a atiar la por dels ciutadans de la pèrdua de la lliura esterlina i a denunciar la falta d'un pla B per part del govern de Salmond en el cas que Escòcia quedés exclosa de l'encara divisa comuna.

LES XIFRES

38
per cent
de vots obté el sí i un 47% el no, amb un 14% d'indecisos, segons el sondeig publicat ahir per l'‘Scotland on Sunday'.
42
per cent
de vots obté el sí i un 46% el no, amb un 12% d'indecisos, segons el sondeig publicat ahir pel ‘Sunday Herald'.
Darrera actualització ( Dilluns, 18 d'agost del 2014 02:00 )