El Punt Avui

A disposició del procés

Les diputacions catalanes s'alineen amb Mas per la consulta i no veuen alternativa al 9-N

Reivindiquen el seu paper present i futur evocant l'èxit de la Mancomunitat

19/08/14 02:00 PRADA DE CONFLENT - ÒSCAR PALAU

“Estarem sempre al costat del govern de Catalunya.” Clar i català, ahir el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, resumia així l'actitud que adoptaran les quatre diputacions catalanes al servei del procés sobiranista, començant pel suport incondicional a la consulta del 9-N, que van refermar a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada de Conflent coincidint amb la commemoració que s'hi va fer del centenari de la creació de la Mancomunitat.

“El nostre objectiu és votar el dia 9, i només n'hi ha un, no tenim cap més perspectiva que aquesta”, assegurava Esteve, secundat pels seus homòlegs de Girona, Joan Giraut, i Lleida, Joan Reñé, a més de Benet Jané, en representació de la Diputació de Tarragona. “Cal una reivindicació total l'Onze de Setembre per poder manifestar el dret a decidir el 9 de novembre, no veiem cap altre objectiu”, refermava Giraut, que, com va fer la resta, va confirmar la seva presència a la V gegant que l'ANC i Òmnium organitzaran per la Diada.

Tots quatre van aprofitar el centenari de la Mancomunitat per posar en relleu la tasca ingent que va fer la primera institució pròpia que recuperava Catalunya en dos-cents anys, gràcies a una llei estatal que permetia l'associació de diputacions, a què sols es van acollir les catalanes. “Mai en tan poc temps s'havia fet tant; en només nou anys –fins que la dictadura de Primo de Rivera la va eliminar, el 1923– es van estructurar elements culturals, sanitaris i d'infraestructures que encara són referents”, evocava Reñé. “Davant l'immobilisme i la deixadesa institucional del sistema espanyol, la Mancomunitat significava un anhel de desenvolupament”, subratllava Esteve, que la situava com a exemple de racionalitat administrativa i servei públic eficaç, amb un resultat “que no admet dubtes”. No en va, en aquests anys es van crear, per exemple, l'Institut d'Estudis Catalans i el Servei de Meteorologia de Catalunya, i es van construir 1.770 quilòmetres de carreteres i 6.000 de línia telefònica, que va passar de cobrir 38 municipis a 410.

Els quatre representants, això sí, van destacar el “significat polític” i de veritable “estructura d'estat”, més enllà del purament administratiu, de la Mancomunitat, i ho van entroncar de ple amb el procés que viu el país. I si, segons Giraut, llavors les diputacions “eren l'únic poder capaç de generar un poder superior sense que l'Estat ho veiés com una amenaça política”, fet que el va obligar a reconèixer la identitat catalana, avui poden fer un paper similar, especialment important en la vertebració del territori. Així, Giraut reivindicava el “paper clau” que fan i poden continuar fent per aplicar polítiques de subsidiarietat de la UE, afavorir polítiques per mancomunar serveis, harmonitzar les aspiracions de camp i ciutat i “arribar on no pot arribar la Generalitat”, arran de l'ofec econòmic a què la sotmet l'Estat. Esteve aclaria que continuen “treballant” amb el govern per bastir la hisenda pròpia. “S'estan fent passos importantíssims, però la situació és complexa i hi ha moltes coses a fer encara”, indicava, sense entrar en detalls.

“Ara ens toca posar distància amb aquest estat opressor i irrespectuós amb els nostres drets”, resumia Reñé, que qualificava de “noucentista” la llei de racionalització de les administracions locals que impulsa Rajoy, un altre cavall de batalla. “No difereix d'aquella pretensió de fa cent anys de control del territori”, lamentava.

LES FRASES

Volem el mateix que el 1914: un estat que sentim com a propi i s'adeqüi a la societat que té al darrere
Salvador Esteve
PRESIDENT DIPUTACIÓ DE BARCELONA
Les diputacions volem i podem ser una estructura d'estat, tant se val si en canviem el nom
Joan Giraut
PRESIDENT DIPUTACIÓ DE GIRONA
La Mancomunitat representa un punt de generositat que volem mostrar dels territoris en interès del país
Joan Reñé
PRESIDENT DIPUTACIÓ DE LLEIDA
Potser la voluntat de decidir del poble català és aquell demà que s'iniciava amb la Mancomunitat
Benet Jané
PRESIDENT ÀREA ECONÒMICA DIPUTACIÓ DE TARRAGONA
Darrera actualització ( Dimarts, 19 d'agost del 2014 02:00 )