El Punt Avui

PATRÍCIA GABANCHO ESCRIPTORA I POLÍTICA
Nascuda a Buenos Aires

i filla adoptiva de Barcelona, l'escriptora i periodista Patrícia Gabancho forma part del reduït grup de la vella guàrdia independentista. Autora de nombrosos llibres relacionats amb el sobiranisme, Gabancho va participar en la difusió de les consultes no vinculants del 2009 i el 2010 fent xerrades poble per poble.

Patrícia Gabancho:“L'escola fabrica catalans i l'Estat, independentistes”

canvi · L'escriptora defensa que la consulta de l'any 2009 va marcar el pas de l'independentisme identitari al polític ruptura · Afirma que la “tercera via” va quedar morta amb la sentència del TC sobre l'Estatut lideratge · La periodista també adverteix que si els partits polítics fallen, els ciutadans canviaran els dirigents, no l'objectiu

20/08/14 02:00 BARCELONA - XAVIER SERRANO
Patricia Gabancho, periodista i escriptora, va participar en xerrades arreu de Catalunya per impulsar les consultes no-vinculants dels anys 2009 i 2010 Foto: ORIOL DURAN.
Espanya no entendrà mai que Catalunya és una nació i que mereix un tracte singular

Patrícia Gabancho ja era independentista als anys setanta. Després d'allunyar-se de l'activisme durant la Transició, s'hi reincorpora després del fracàs de l'Estatut fent xerrades arreu del país per impulsar el vot en les consultes del 2009 i el 2010.

Què va suposar la consulta del 2009 per a l'independentisme?
A partir d'aleshores, l'independentisme va deixar de ser identitari per ser polític. Ja no reclamem qui som, sinó que tenim un projecte que no cap dins d'Espanya perquè ens falten competències i recursos. Això va eixamplar molt la base social.
La sentència de l'Estatut va acabar de tensar la corda?
Tothom veia que el pujolisme era escàs, però tenies l'horitzó de dir: “Farem un nou Estatut i un salt endavant.” La sentència del TC et marca el sostre. Espanya et diu exactament l'espai a assumir. Un espai regional, sense elements nacionals, i que no creixerà. La famosa tercera via mor amb la sentència del TC.
La reconciliació és impossible?
Espanya no entendrà que Catalunya és una nació i que mereix un tracte singular. Per ells la diferència és privilegi, responen a les reclamacions amb atacs.
La política lingüística sembla un exemple clar.
És obvi que Espanya vol destruir, si no la llengua, la seva expansió en la nostra perifèria. Quan ells diuen que a fora del Principat es parlen altres idiomes i volen treure el català de l'escola, intenten empetitir el mercat cultural per empetitir la llengua. S'ha de ser animal per planificar la destrucció d'una llengua al segle XXI.
No s'adonen que aquests atacs els acaben anant en contra?
No. Madrid ha decidit que el sobiranisme és culpa de l'escola i de TV3. La realitat és que l'escola fabrica ciutadans catalans, com passa a qualsevol país, i és Espanya qui fa independentistes. Però és un procés tan subtil que no entra en la mentalitat espanyola. Ara al País Valencià i les Balears destrueixen l'escola i tanquen la televisió per evitar que passi el mateix que aquí.
Confia en els partits per dur a terme el procés fins al final?
El projecte català és la suma de tres elements diferenciats: el moviment popular, la societat civil organitzada i la direcció política. El motor del procés són els dos primers factors. Si el lideratge polític falla, canviarem els líders, no l'objectiu.

Hi haurà referèndum el 9-N?
Hem de fer campanya a favor del referèndum, sabent que les possibilitats són del 50%. D'altra banda, hem de donar al poder polític l'opció de buscar una alternativa si el 9-N no es pot fer una consulta que sigui homologable internacionalment. Això ja ho hem fet. En cap cas seria una claudicació.
Darrera actualització ( Dimecres, 20 d'agost del 2014 02:00 )