Política | MERCÈ CONESA CDC

"Cal greixar Convergència per al 9-N"

Edició impresa Política | 24/08/2014 - 00:00h

Isabel Garcia Pagan
Barcelona
PEDRO MADUEÑO

Es pot ser alcaldessa de Sant Cugat vint-i-quatre hores al dia i portaveu de Convergència?

Es pot compaginar. T'obliga a estar més a l'aguait, però ja dedicava temps a la direcció del partit des de l'últim congrés. A més, ser alcaldessa té un avantatge, copses les preocupacions diàries dels ciutadans i permet que el missatge de CDC sigui molt més proper a la gent.

És la primera vegada que a CDC una dona pren aquesta responsabilitat.

Ja era hora! A Convergència hi ha moltes dones molt preparades. En aquest cas m'han fet confiança a mi i espero desenvolupar aquest paper amb professionalitat. Aportaré el meu criteri i la visió municipal.

Els ajuntaments són el nou planter del partit?

Els alcaldes som la punta de llança a l'hora d'entendre les necessitats del territori. És una aposta del partit i crec que és molt encertada.

El partit haurà de prendre decisions importants les properes setmanes sobre el seu full de ruta.

El president Mas ha deixat ben clar que l'objectiu és votar el 9 de novembre i ha designat una direcció a CDC per tenir el partit ben greixat per aquest moment. No hi ha més escenaris.

I si el Tribunal Constitucional ho impedeix?

Ha estat l'estiu de les hipòtesis, però el que ens interessa són els fets certs. En funció de cada fet cert es prendran les decisions.

Es pot renunciar a alguna cosa per fer créixer la majoria a favor de la consulta?

Ja n'hi ha, de majoria. Al Parlament i en la ciutadana. Si s'hi afegeixen altres formacions polítiques, benvingudes. Estarem molt contents de rebre altres formacions que replantegin les seves posicions.

A Convergència tothom defensa el sí-sí?

Íntegrament. A l'últim congrés el partit ja es va posicionar a favor de l'Estat propi, cap a l'Estat independent. És el nostre compromís, però el més important de tot és poder votar.

No es renuncia a la consulta; però, i al compliment de la legalitat?

En aquest moment no, perquè el Parlament ens donarà el marc legal per poder fer la consulta.

I com a principi genèric?

El compromís del president és convocar i celebrar la consulta dins d'un marc de legalitat i això és en el que estem treballant.

Convergència pot renunciar a la relació amb Unió?

No cal renunciar a res. Hem de respectar els posicionaments d'altres partits, i Unió és un partit sobirà. Convergència té un full de ruta cap a l'Estat independent i ha de buscar el suport de partits que tinguin més punts en comú. Amb Unió hi ha més coses en comú que no pas que ens separin, i per tant no veig cap inconvenient per tirar endavant.

Artur Mas no acostuma a parlar amb tanta claredat de l'Estat independent.

Independència és una paraula que està al centre del debat. S'ha de poder dir les coses pel seu nom. No hi veig cap problema.

Què li va provocar la confessió de Jordi Pujol?

Primer sorpresa, després decepció. Però hem de separar la persona de la institució. Les persones fallem, però les institucions les hem de preservar. Els temps resituarà les coses i el que està mal fet, mal fet està, però la contribució que Jordi Pujol ha fet a la construcció nacional d'aquest país serà reconeguda.

El cas Pujol porta Convergència a accelerar la refundació. Tant com per canviar el nom del partit?

No està sobre la taula.

El PP escampa l'ombra de la sospita sobre tot el sistema polític català...

El sistema català ha begut del sistema espanyol durant tots aquest anys de democràcia, així que si el sistema català, segons el PP, està corromput vol dir que l'altre també. Seria, doncs, un motiu més per defensar l'Estat independent.

Es va estrenar com a portaveu amb la confessió de Pujol; què li va dir Artur Mas?

Mercè, tindràs molta responsabilitat.

I vertigen?

Quan el president del partit i del país, en un moment històric, et planteja que necessita el teu servei no pots dir que no.