Pel mar corren conills

Les dades oficials mostren que s'ha retallat la despesa de personal de les comunitats autònomes

La Vanguardia en català | 26/08/2014 - 00:00h


Germà Bel


Acudeixo fidel a la cita anual del 20 d'agost amb Expansión, buscant el reportatge econòmic més freak del mes. El del 2013 va fer època: atribuïa al debat sobiranista la fuga d'empreses a Madrid...amb un rànquing encapçalat per Castella-la Manxa i Castella i Lleó. Ho podeu rescatar al meu "Tocata i fuga" (aquí, 27/VIII/2013). Expansión arriba puntual a la cita, i en la seva edició de 20 d'agost anuncia en portada "Les comunitats autònomes han apujat un 10% les despeses de personal", titula en editorial "L'aprimament autonòmic pendent" i encapçala la pàg. 15 "Les comunitats disparen la despesa corrent i de personal en la crisi". Tot un xoc per al relaxat lector estival. Com es pot resistir al a por ellos, oé?

Com que a finals d'agost s'està més descansat, avui toquen números. Vegem els d'Expansión, centrant-nos en personal autonòmic, que té més morbo. Els seus gràfics mostren una despesa de 49 milers de milions d'euros el 2007, 53,8 milers de milions el 2008, un màxim de 57,2 milers de milions el 2009, i baixen fins 53,8 milers de milions el 2013 i 53,5 milers de milions el 2014 (pressupost). Quin escàndol! Esclar que és una mica estrany que prenguin com a punt d'arrencada de la crisi el 2007, en què el PIB va créixer un 3,5% real. Si s'esperen a tornar a aquesta taxa de creixement per certificar la sortida de la crisi el Govern s'enfadarà bastant! Tan natural que seria prendre com a any base el 2009, quan el PIB va caure un 3,8% real. Però, esclar, prenent el 2009 com a any base resulta que la despesa en personal de les comunitats baixa un 6%...en termes nominals. I per cert, si es pren com a base el 2008, també baixa.

Abans s'ensenyava a primer d'Econòmiques -ara a batxillerat- que cal ajustar les xifres per l'IPC i/o pel seu pes en el PIB. Comencem pel 2007, encara que sigui un esperpent tècnic parlant de la crisi: segons el seu pes en el PIB, la despesa autonòmica en personal hauria augmentat un 13%, però corregida per la inflació hauria baixat un 6%. I si fem les coses com cal, parlant de la crisi, resulta que des del 2009 la despesa autonòmica en personal perd un 4% del seu pes en el PIB (del 5,46% al 5,23%), i baixa un 15% en termes constants (descomptant inflació).

I si ens posem més curiosos encara, i mirem la despesa en personal de l'Administració General de l'Estat (AGE, vegeu informes mensuals de la seva Intervenció), que per cert no hi surt, a Expansión, el pes de les despeses AGE en personal en el PIB creix un 20% des del 2007, i des del 2009 creix un 6% (del 2,54% al 2,70%). I si ho ajustem per inflació? Doncs la despesa real en personal AGE des del 2007 ha crescut un 1%. I des del 2009 ha baixat un 5%. La despesa autonòmica ha baixat el triple!

Les dades oficials mostren que hi ha hagut retallada de la despesa en personal de les comunitats i que ha estat molt més gran que la central, tant corregida la inflació com ponderada per PIB (de fet, la central ha crescut per PIB). Així doncs, som davant d'una altra gran aportació al debat econòmic territorial. Repetim: d'un Estat en el qual els "líders" econòmics i polítics s'informen en aquests mitjans està molt clar el que es pot esperar: el que hi ha. I fan i faran el que sigui per mantenir el seu muntatge.