Política | CIU JORDI XUCLÀ

"CDC ha de ser menys paternalista"

Edició impresa Política | 27/08/2014 - 00:00h

Silvia Oller
Girona
AGUSTÍ ENSESA

Vostè que viatja tant, quina idea tenen els països que visita sobre la qüestió catalana?

Encara cal donar molts arguments perquè no creguin que és un tema purament econòmic i cal explicar que en els últims anys s'ha produït una ruptura emocional entre Catalunya i Espanya, entre altres raons, per la majoria absoluta del PP, la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut i per la creació d'un moviment de base popular, que alguns partits hem sabut interpretar, amb dos missatges: el dret a decidir i la unitat.

Són pocs els suports internacionals al moviment independentista...

No esperem cap mena de reconeixement ni suport explícit de tercers països, encara que és evident que alguns ens expressen una gran simpatia, però faríem un flac favor si en parléssim.

Veu opcions d'arribar a un acord amb l'Estat abans del 9 de novembre? Una sortida que no sigui el xoc de trens?

Al desembre una majoria de partits catalans ens vam posar d'acord amb la pregunta i la data i ara l'únic pla que tenim és la democràcia. El compromís és votar.

Però sempre cal tenir un pla B, no?

És bastant d'amateur i de país que no juga bé les cartes començar a parlar d'altres hipòtesis. No preveig cap altra opció que no sigui votar i estic convençut que ho farem d'una forma o una altra.

Per què n'està tan convençut?

Vivim en un règim democràtic i hi ha maneres d'anar a votar. Si l'Estat no mou fitxa votarem davant d'un marc legal, que té l'empara de l'article 122 de l'Estatut. La llei de Consultes és una llei jurídicament molt ben ponderada.

El resultat del referèndum a Escòcia pot influir en el vot català o en el paper del Govern central?

Sigui quina sigui la decisió final, Escòcia és un gran exemple de democràcia, un bon exemple d'acord entre el Govern escocès i el central pel que fa a fixar data i pregunta. El Govern espanyol curiosament es tapa ulls i orelles i afirma que no hi ha cap paral·lelisme entre Escòcia i Catalunya. Diuen que donen suport al dret a decidir dels escocesos i no entenen el del poble català.

Unió parla de tres línies vermelles del 9-N: la legalitat, que no faran res perquè Catalunya surti de la UE ni una declaració unilateral d'independència. Quines són les línies vermelles de CDC?

Nosaltres no tenim línies vermelles. Tenim un mandat que és votar i unitat. La força de la democràcia s'acabarà imposant en un marc legal.

No seria un problema que Catalunya quedés fora de la UE?

Tan apocalíptics i inexactes són els que diuen que Catalunya mai no podria ser a la UE, com afirma el ministre Margallo, com els que diuen que en formaria part immediatament. Però Europa sempre ha trobat una solució per als casos que s'han plantejat. Si l'Alemanya de l'Est es va incorporar ipso facto a la UE, a veure si no trobaríem una solució per a Catalunya.

Quan ara viatgi per Europa, com explicarà el cas de l'expresident Pujol?

Sóc conscient que som enmig de les últimes voltes d'una centrifugació emocional i que ara pot ser que tinguem la confiança 
dels ciutadans lleugerament reduïda . Però crec que l'expresident Pujol entén que el partit ha de tirar cap endavant. Cal fer un partit útil a la societat, dominat per la transparència, amb parets de vidre i amb menys càrrega moralista i paternalista.

Quan Jordi Pujol parlava de valors, el creien?

Crec que feia reflexions en profunditat i coneixement sobre els valors, però com ell mateix diu en el comunicat té una taca notable.

Sembla que l'expresident compareixerà finalment en el Parlament...

Em sembla molt apropiat que un president que ha estat cridat al Parlament del seu país, comparegui. I demano als partits polítics que centrin la compareixença en l'objecte de la compareixença. Malament anirem si volen fer un judici del conjunt de l'obra de govern de l'expresident Jordi Pujol.