El Punt Avui

“Ve el temps de les decisions”

El govern es referma en el full de ruta cap al 9-N pactat amb els partits i diu que ara toca executar-lo

Veu un “error” que es prohibeixi votar, però evita especular sobre el TC

27/08/14 02:00 BARCELONA - ÒSCAR PALAU

Ha arribat l'hora de la veritat. A les portes d'un setembre decisiu, el d'una nova mobilització massiva per la Diada, l'aprovació de la llei de consultes al Parlament i la convocatòria de la del 9 de novembre per part del president Artur Mas –seguida immediament, segurament, d'un recurs del govern estatal al TC–, el portaveu Francesc Homs va voler deixar clar ahir el “compromís inequívoc” del govern amb el full de ruta pactat l'any passat amb els partits que donen suport a la consulta, però també amb la societat civil. I que té “un aval democràtic incontestable”, sorgit de les eleccions del 25 de novembre del 2012, i ara també jurídic, arran del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries.

“Comença una etapa nova”, anunciava Homs després del primer consell executiu passat vacances. És a dir, que a partir de dilluns arriba l'hora d'executar els pactes. “S'ha acabat el temps de les especulacions, i arriba el temps de les decisions, fidels als acords que s'han adoptat”, sentenciava. “I això ho dic per a tots”, hi afegia, això sí, en el que era una contestació, i alhora un avís, a socis com el republicà Oriol Junqueras, que poc abans s'havia mostrat convençut, en el mateix to, que el govern complirà els seus acords.

La declaració d'intencions, en tot cas, encara prenia més solemnitat tot just l'endemà que el president espanyol, Mariano Rajoy, reiterés, amb més vehemència que mai, que la consulta del 9-N és il·legal i no es farà, davant de la cancellera alemanya Angela Merkel, de qui va rebre el suport explícit. “A Merkel no l'hem sentit criticar mai el que passa a Escòcia, així que on és la diferència?”, es preguntava retòricament ahir Homs, que es responia ell mateix: “En el tarannà democràtic del govern britànic i el de l'espanyol.” Un argument que no és pas nou però que tot just l'endemà de l'últim debat televisat previ i a tres setmanes del referèndum escocès es fa més evident que mai. El portaveu lamentava que, al contrari que a les illes, el govern espanyol “no vol donar curs” a l'expressió democràtica del poble català, i responia a Rajoy que l'exercici de la democràcia “no és ni un desafiament ni una il·legalitat”. “De votar-se es votarà, és un error intentar posar-hi traves”, reiterava.

Això sí, el portaveu evitava valorar que la reunió de Mas amb Rajoy fos inútil, ja que “va servir per posar sobre la taula un seguit de qüestions, i ja es veurà si dóna algun resultat”.

Prou especulacions

El portaveu, a qui acompanyava –i donava la raó– el conseller d'Agricultura, el democratacristià Josep M. Pelegrí, volia girar full també al seguit de declaracions contradictòries de l'agost, en què algunes veus d'UDC i fins i tot de CDC han qüestionat que s'hagi de tirar endavant igualment la consulta encara que el govern espanyol hi recorri en contra i, per tant, el TC la veti. Homs evitava ahir entrar de nou a fer hipòtesis, perquè “el terreny de l'especulació queda en el passat”, i reiterava el que Mas no ha parat de repetir també: que “les decisions que afectin acords assolits per tots s'han de prendre entre tots”. “És evident que tot estarà preparat per al 9 de novembre”, insistia, entretant. Seguint el mateix raonament –“no en parlarem en to de tertúlia perquè el govern no pot dedicar-se a fer de comentarista de la seva actualitat”, reflexionava–, Homs es va mostrar igualment hermètic sobre la possibilitat que ERC, i fins i tot els altres partits pro consulta, entrin al govern per donar-li solidesa amb vista al 9-N. “S'hauran de prendre grans decisions en tots els sentits, i si hi són ja es comunicaran”, plantejava, enigmàtic.

Amb vista a la Diada del tricentenari, el govern, que dijous presentarà els actes institucionals, va avançar que actuarà “amb el mateix criteri” que els anys anteriors respecte a la participació en la V que organitzen l'ANC i Òmnium. És a dir, que donarà llibertat als consellers perquè hi assisteixin, tot i que el president no hi anirà.

LES FRASES DEL PORTAVEU HOMS

A Merkel no l'hem sentit criticar mai el que passa a Escòcia, així que on és la diferència? En l'actitud del govern britànic i la de l'espanyol
El govern espanyol s'equivoca en el fonament de la seva negativa; és absurd en un context democràtic estar en contra de poder votar

Retocs a la llei de consultes

Els grups parlamentaris disposaran de vuit dies hàbils, a partir de l'1 de setembre, per presentar esmenes al projecte de llei de consultes populars no referendàries i participació ciutadana. Els retocs que vulguin incorporar les formacions hauran d'estar relacionats i ser congruents amb el dictamen emès pel Consell de Garanties Estatutàries (CGE), i més concretament amb el contingut dels vots particulars que van emetre quatre dels nou juristes del consell (els nomenats a proposta del PSC, ICV-EUiA i el PP). La mesura es va aprovar ahir durant la reunió de la mesa de la Diputació Permanent del Parlament, després que divendres passat aquest organisme avalés per majoria la constitucionalitat de la norma que la cambra catalana ha d'aprovar al setembre –previsiblement el 19 en un ple extraordinari–per poder convocar la consulta el 9-N.

Darrera actualització ( Dimecres, 27 d'agost del 2014 02:00 )