Internacional

Un alt directiu escocès esborra la seva empresa d'un manifest separatista

L'executiu es veu obligat a aclarir que dóna suport a la independència a títol personal

Edició impresa Internacional | 30/08/2014 - 00:00h

Rafael Ramos
Glasgow. Corresponsal
DANNY LAWSON / REUTERS

The Restaurant Group subratlla que és "estrictament neutral" en el referèndum del dia 18

Els empresaris escocesos -com els artistes- es troben sota enormes pressions per posicionar-se en el tema de la independència d'Escòcia, i donar suport en públic als arguments a favor de la sobirania o de la Unió. Els dos camps consideren que el seu suport aporta credibilitat a la campanya, i, en conseqüència, vots.

Dos centenars d'homes de negocis van firmar la setmana passada una carta a un dels principals diaris econòmics del país en què es pronunciaven a favor de la independència, i afirmaven de manera categòrica que, des d'una perspectiva estrictament financera i sense tenir gens en compte els motius del cor, de la cultura o de la història, la ruptura amb la resta de la Gran Bretanya seria la millor manera de garantir la prosperitat futura d'Escòcia, la creació d'ocupació i l'increment del nivell de vida. Un dia abans, 130 empresaris s'havien manifestat en sentit contrari i havien exhortat a la salvació de la Unió.

Però un dels signants del manifest independentista, director executiu d'un importantíssim grup de pubs i restaurants, va ficar la pota en no aclarir que el seu suport als designis d'Alex Salmond era a títol exclusivament personal, i no era el de la companyia per a la qual treballa. I a posteriori ha hagut de demanar que el nom de The Restaurant Group, que és com es diu l'empresa, sigui retirat del manifest.

The Restaurant Group, com la majoria d'empreses escoceses, prefereix quedar al marge del debat nacionalista i veure què passa, no fos cas que apostés per l'opció equivocada i després fos víctima de represàlies per part del cavall guanyador. Un portaveu del grup ha comentat que "és estrictament neutral en el referèndum del 18 de setembre".

Derek Mallon, que gestiona més de 400 establiments d'hostaleria des de la frontera amb Anglaterra fins a les Terres Altes, no comptava que el seu suport a la independència li complicaria tant la vida i afectaria la seva situació laboral. Però no considera que sigui motiu de dimissió, i de moment l'empresa tampoc no l'hi ha demanat. D'aquí vint dies, quan passi el referèndum, tot tornarà a la normalitat. "Ha estat només un malentès", s'excusa.

Els empresaris a favor de la independència estan d'acord amb l'SNP (Partit Nacional d'Escòcia) que el país, gràcies al petroli, les energies alternatives, el whisky i el turisme, disposa dels recursos necessaris per prosperar més que sota la bandera de la Union Jack, i que a més compta amb una força laboral flexible, jove i amb un alt nivell educatiu.

D'altra banda, els homes de negocis que donen suport a la Unió creuen que la independència portaria inestabilitat, i els ciutadans s'arriscarien a pagar més impostos, a tenir pitjors serveis públics i pensions més baixes. I que, sense el suport de la lliura esterlina i el Banc d'Anglaterra, els seus bancs i els seus estalvis no estarien fora de perill si esclata una nova crisi financera.