El Punt Avui

Mas promet arribar “fins al final”

Mas assegura que signarà el decret de convocatòria del 9-N un cop aprovada la llei de consultes

Rebat a Rajoy que el procés és legal i li demana que respecti la majoria social i política de Catalunya

31/08/14 02:00 BARCELONA - EMMA ANSOLA

El president Artur Mas es va comprometre ahir a arribar fins “al final del camí”, és a dir, a signar el decret de convocatòria per celebrar el 9-N, com a resposta a l'anunci fet el dia abans pel govern espanyol donant per fet que impugnarà la llei de consultes i el decret posterior en considerar les dues normes il·legals.

La promesa de Mas d'ahir deixa entreveure que l'executiu català dóna per fet que el president podrà arribar a temps per signar el decret de convocatòria i esquivar la ja anunciada impugnació del govern espanyol. Conscient que això serà així, el president Mas també va aprofitar ahir la seva intervenció en el consell nacional de CiU per demanar a Rajoy que no impugni la norma catalana davant del Tribunal Constitucional. I li ho va reclamar en base a dos motius: primer, per respecte a la majoria social i parlamentària que hi ha a Catalunya i, segon, perquè la llei de consultes que s'aprovarà el 19 de setembre és legal, tal com l'ha avalada el Consell de Garanties Estatutàries. “Amb tot això la consulta es pot fer”, va resumir.

Per aquesta raó, Mas va fer un pas i va demanar a Rajoy que no impugni la norma al Tribunal Constitucional, ja que la qüestió no és jurídica sinó d'“estricta voluntat política”, com s'ha anat reiterant al llarg d'aquest últim any. “No pot enganyar la gent dient que és il·legal, és una qüestió política”, reiterava el president, que seguidament va descarregar la responsabilitat que no es pugui celebrar la consulta en el govern espanyol. I és que, com va recordar el president, si l'Estat impugna la llei catalana, el TC està obligat per llei a suspendre-la automàticament i per un període màxim de cinc mesos fins a dictar un pronunciament. A això també es va referir Mas quan va avisar que la norma podia quedar suspesa però no anul·lada.

Arribats a aquest moment, que Mas va qualificar de “punt clau” del procés, s'obrirà una nova fase de la qual Mas no va voler donar detalls. “Deixem-ho aquí”, va apuntar, si bé va remarcar que a partir de llavors caldrà treballar “bé i junts”.

ERC en el punt de mira

“És l'hora gran de Catalunya i això no es pot liderar des del tacticisme polític i la miopia de curta volada i partidista”, va avisar Mas en referència amb el futur paper que vulgui desenvolupar ERC en el procés. Els republicans fins ara s'han mostrat a favor de tirar endavant la consulta, malgrat la suspensió del TC. Mas, en canvi, amb el suport del nou secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, que ahir va prendre el relleu a Josep Antoni Duran i Lleida en el càrrec, va deixar constància amb el seu discurs que no hi ha cap altre camí que el de la legalitat i el diàleg que pensa establir amb la resta de forces sobiranistes que donen suport a la consulta. “Quan les coses les fem bé i les fem junts, els resultats són millors. Ens convé que ho tingui clar tothom en el nostre país”, va sentenciar.

La unitat dels partits pro consulta ja té de moment la suma de CDC i d'UDC, com ahir van voler deixar clar els seus màxims representants. Espadaler, que va intervenir abans que ho fes Mas, va destacar “la fermesa, el rigor i el compromís” que fins ara ha demostrat la federació per abordar la situació política. Uns valors que Espadaler es va comprometre a mantenir en aquest nou període malgrat els anuncis d'impugnació que arriben del govern espanyol: “No desistirem en la nostra voluntat de continuar els tràmits cap a una consulta legal que engloba el diàleg amb les forces sobiranistes.” De fet, l'adjectiu legal acompanyant mots com aramarcllei i consulta va ser un dels més pronunciats en sengles intervencions.

La crida a la unitat, especialment adreçada a ERC, no va ser l'únic missatge que Mas va llançar als republicans. A l'hora de fer balanç dels últims deu anys que ha hagut d'enfrontar la federació, Mas es va referir al tripartit. “Era el moment en què tothom volia governar, abans hi havia carreres per entrar-hi, ara per no ser-hi”, ironitzava el president de la Generalitat remarcant: “Llavors es podien penjar medalles i ara aguantem xàfecs.”

I si bé el consell nacional va servir, d'una banda, per replicar les paraules del dia abans del govern espanyol, també va permetre a la federació fer catarsi de la situació provocada per la confessió de l'expresident Pujol assumint un frau fiscal durant els 23 anys que va ser en el govern de la Generalitat. Tot i “el lament, la decepció i la tristor” que ha provocat la notícia en el mateix president, Mas també va voler recordar que fa deu anys que Pujol “no pren decisions polítiques”. Mas va advocar pel vot d'honestedat dels servidors públics.

Convocaré
la consulta per al 9-N
i d'acord amb
la pregunta consensuada
Si ells volen, això és perfectament possible i ja els hem demostrat des de Catalunya que a més és legal
En l'hora gran
de Catalunya tot això no es pot liderar
des de la tàctica petita dels partits
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
No desistirem de la voluntat de continuar els tràmits cap a una consulta legal
Ramon Espadaler
SECRETARI GENERAL DE CIU
Darrera actualització ( Diumenge, 31 d'agost del 2014 02:00 )