El Punt Avui

La V veu món

Ciutats de tot el món acullen aquest cap de setmana rèpliques del que serà l'acte central de la Diada de l'11 de Setembre a Barcelona

A París, un centenar de catalans s'apleguen a la simbòlica plaça de la República

31/08/14 02:00 PARÍS - ALBERT LLADÓ ROMERO
A dalt, la V d'ahir a París. A sota, la de Calton Hill, a Edimburg Foto: EL PUNT AVUI/ACN.

Abans d'arribar definitivament a Barcelona l'11 de Setembre, la V continua recorrent el món a mode d'assaig general. Seran 28 aquest cap de setmana, per a un total que ja puja a 89. Avui les rèpliques tindran lloc a indrets com ara Nova York, Sidney o Ciutat de Mèxic, mentre que ahir va ser el torn, entre d'altres, de Londres, Washington, Frankfurt o París. A la capital francesa, el lloc no va ser aquesta vegada tan mediàtic com la Torre Eiffel, l'indret escollit el març passat perquè la Colla Vella dels Xiquets de Valls mostrés al món què són els castellers. Per contra, tenint en compte la proximitat del 9-N i tot el que implica pel futur de Catalunya, l'emplaçament d'ahir va ser indubtablement més significatiu: la Place de la République, tot un símbol de l'Estat francès i de la tercera República, transformat ahir durant unes hores en escenari de l'assaig de la V i del dret a decidir del poble català.

Un centenar de persones es van concentrar a la plaça durant les més de tres hores de midi parisenc que va durar l'esdeveniment, desafiant un temps gris més propi de la tardor que de final d'agost. L'objectiu principal, impulsar la V de l'11 de Setembre fent-ne una de pròpia a París, davant del monument a la República francesa, guarnida amb el groc dominant de les samarretes de la via (també alguna samarreta del FC Barcelona, i una quadribarrada de la UE Sant Andreu) i amb cartrons vermells i grocs repartits per l'organització de l'Assemblea Nacional Catalana a França. Tot plegat escenificat amb una coreografia, i la cantada solemne d'Els Segadors amb els cartells enlairats.

Tot i que la construcció de la V va ser l'acte principal de l'aplec, no va ser l'únic. Després es va habilitar una urna simbòlica, en la qual els reunits van anar introduint els cartrons grocs i vermells, convertits en butlletes en favor del dret a decidir. Més enllà d'actes, però, per damunt de tot hi havia l'esperit comú de voler votar el 9 de novembre que ve. En una etapa com la que s'acosta, “de decisions”, com la va descriure fa uns dies el conseller de la Presidència, Francesc Homs, dos lemes van enlairar-se per damunt de la resta: “Catalunya, preparada per votar per la independència”, i el més celebrat, tenint en compte la intenció d'internacionalitzar el dret a decidir que tenen els actes a l'estranger: “Feu-nos costat en la nostra voluntat democràtica”.

L'ANC també va aprofitar l'acte per promoure la campanya Signa un vot per la independència, amb la qual vol assegurar-se la celebració de la consulta emparant-se en el dret de petició. Es tracta d'un dret recollit en la Constitució Espanyola, l'Estatut, i l'ordenament internacional, i que permet fer arribar peticions a l'administració. L'ANC preveu entregar les signatures recollides al Parlament de Catalunya el 15 de setembre vinent.

L'antecedent i les rèpliques.
Els assajos generals de la V que s'estan produint els darrers dies continuen el patró emprès fa tot just un any per l'ANC. Llavors, en els dies previs a la Via Catalana, se'n van produir rèpliques a alguns dels llocs més simbòlics del món per promoure'n la participació. Ahir mateix també n'hi va haver a Zuric, Ginebra, Viena, Houston o Curitiba. El més simbòlic, tanmateix, va ser segurament al Calton Hill d'Edimburg, la capital d'Escòcia, que d'aquí a menys de tres setmanes celebrarà el seu referèndum d'independència. S'hi van reunir un centenar de persones, entre les quals alguns membres de Yes Scotland, la plataforma que fa campanya pel sí.
Darrera actualització ( Diumenge, 31 d'agost del 2014 02:00 )