El Punt Avui

KEEP CALM

Àrbitres

31/08/14 02:00 MARINA LLANSANA
Com pot ser que encara hi hagi catalans que pensin que el TC és un àrbitre imparcial?
Altres articles de l'autor

Arran de les declaracions del conseller Santi Vila atorgant al Tribunal Constitucional espanyol la potestat de dirimir qui té la raó en el conflicte Catalunya-Espanya, l'editor i vicepresident d'Òmnium Cultural Quim Torra ha creat aquestes darreres hores al Twitter l'etiqueta #àrbitres, on ha anat desglossant qui és qui al TC i quines són les frases cèlebres –barbaritats contra Catalunya– que han dit o publicat cada un d'ells. El recull de citacions, ja els ho avanço, és escruixidor.

Com pot ser que encara hi hagi catalans que pensin que el TC és un àrbitre imparcial?

Tots els membres són proposats pels grans partits espanyols i, tot i que en teoria han de ser apolítics, ens trobem casos com el del magistrat Andrés Ollero, que ha estat ni més ni menys que 17 anys diputat al Congrés pel Partit Popular (encapçalant les llistes de Granada). O el del mateix president, Francisco Pérez de los Cobos, que va ser militant del PP mentre era magistrat del Tribunal Constitucional, i segueix en el càrrec malgrat la petició de dimissió que li van adreçar tres associacions de jutges.

Per no parlar d'altres casos grotescos, com ara el d'Enrique López, que va haver de dimitir per haver conduït en moto begut i sense casc.

Els pobles han de tenir memòria i n'hi hauria prou de recordar què va passar amb l'Estatut de Catalunya del 2010. De fet, dels 12 membres que té el Tribunal Constitucional, la sentència de l'Estatut només la van poder signar deu: un era mort des de feia dos anys però el PP i el PSOE no s'havien posat d'acord amb cap nom per substituir-lo, i un altre feia tres anys que estava recusat. I, sí, recordem-ho, l'opinió de deu personatges polititzats i amb una llarga trajectòria d'infames declaracions contra Catalunya va trepitjar la voluntat democràtica de tot un poble.

De debò que els tornarem a donar una nova oportunitat d'humiliar-nos?

Darrera actualització ( Diumenge, 31 d'agost del 2014 09:17 )