ElPunt Avui

Encallats amb el 9-N

Mas i Sánchez es reuneixen per primera vegada i s'enroquen amb la consulta

El líder del PSOE reitera que la votació és il·legal i la sobirania, espanyola

04/09/14 02:00 BARCELONA - ODEI A.-ETXEARTE

Coincidència en la gravetat del diagnòstic, discrepàncies profundes sobre la solució del conflicte català. El president de la Generalitat i el secretari general del PSOE van sortir d'una llarga reunió de dues hores a Palau amb les mateixes percepcions amb què hi havien entrat. La cordialitat en les formes no va llimar les discrepàncies profundes de l'un i de l'altre amb la consulta de la discòrdia. Artur Mas i Pedro Sánchez es van encallar en el 9-N. El líder del PSOE va insistir que la sobirania rau en el poble espanyol i que la convocatòria és il·legal. Mas va reiterar que el futur polític del país s'ha de dirimir a les urnes. L'executiu català valora, almenys, que Sánchez tingui una proposta alternativa: la de la reforma federal de la Constitució.

El secretari general del PSOE va fer una visita fugaç a Catalunya per reunir-se amb Mas. Poc abans s'havia entrevistat amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, per exhibir la renovada sintonia socialista i per preparar una trobada amb la Generalitat que es produïa en un moment clau de l'agenda catalana; en plena polèmica per l'ajornament de la compareixença de Jordi Pujol al Parlament, quan falta una setmana per a la Diada i dues per al debat de política general i de l'aprovació de la llei de consultes que precedirà la signatura del decret de convocatòria del 9-N. Sánchez va remarcar la seva voluntat que la de Mas figurés entre les seves primeres visites territorials d'ençà que va ser elegit líder dels socialistes espanyols. No hi anava, però, amb cap carta amagada. Tampoc no va sortir del guió.

Sánchez va insistir en la seva proposta de modificar la Constitució en una línia federal que reconegui la “singularitat” de Catalunya i de la resta d'autonomies i que es ratifiqui després amb un referèndum estatal. Aquesta és la seva iniciativa “per la concòrdia i la convivència” d'Espanya i contra “la fractura”. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, que va comparèixer després de la reunió, va constatar que és la mateixa proposta que abanderava Alfredo Pérez Rubalcaba i va emplaçar el PP i el PSOE a posar-se d'acord per fer-la possible. No obstant això, Homs va insistir que “aquí el que es planteja és poder votar”.

No hi ha “equidistància”

Sobre aquest punt, Sánchez va ser implacable: “Cap governant té dret a trencar la llei ni a obligar els catalans a escollir entre dues identitats, la catalana i l'espanyola.” El secretari general del PSOE sosté que “la sobirania nacional rau en el poble espanyol” i va avisar que no acceptaran una “consulta il·legal que no entra dins el marc constitucional”. Ferraz, per tant, no és “equidistant” amb el 9-N, segons va remarcar Sánchez, sinó que hi està frontalment en contra.

De fet, el nou secretari general del PSOE no va dubtar a exhibir el front comú amb el PP contra la consulta en la reunió que va tenir amb Rajoy a La Moncloa al juliol, la trobada que va precedir l'entrevista del president espanyol amb Mas.

Sánchez no va detallar la seva alternativa de reforma constitucional. No va concretar si considera que Catalunya és una nació ni va aprofundir en la seva proposta de model de finançament per renovar el model actual. Homs li va retreure la inconcreció i va defensar un altre cop que “qualsevol proposta, en el sentit que sigui, hauria de poder ser defensada i poder ser votada”. Respecte a un hipotètic canvi d'aliances parlamentàries a Catalunya si fracassa el procés, Sánchez va condicionar els acords de CiU amb el PSC al fet que Mas abandoni la convocatòria de la consulta.

Canvis a la cúpula d'Unió per consagrar Espadaler

El nomenament de Ramon Espadaler com a secretari general de CiU desencadena canvis en el comitè de govern d'Unió. El secretari general dels socialcristians, Josep Maria Pelegrí, va enviar ahir una carta als membres del comitè de govern del partit per anunciar que aspirarà a presidir el consell nacional del partit. Aquest és el càrrec a què havia renunciat Espadaler, atès que, segons els estatuts, és incompatible amb formar part del comitè de govern i és imprescindible que hi sigui el secretari general de la federació.

Si és elegit president del consell nacional d'Unió, Pelegrí deixarà la secretaria general del partit i el més probable és que l'ocupi Espadaler. El nomenament consagrarà definitivament el també conseller d'Interior com a volgut successor de Josep Antoni Duran i Lleida al capdavant del partit. Formalment, però, el canvi de funcions l'ha d'executar el mateix comitè de govern. Pel que fa al consell nacional, es preveu que el consell nacional es reuneixi a final de mes per triar nou president.

Darrera actualització ( Dijous, 4 de setembre del 2014 02:00 )