El Punt Avui

Sánchez fa la segona veu a Rajoy

04/09/14 02:00 -

Quan un dirigent polític espanyol, per més novell que sigui, compareix al Palau de la Generalitat i una de les primeres coses que diu com a mostra de conciliació és que el seu partit entén que hi ha diverses maneres de sentir-se espanyol, és que no entén, o no vol entendre, res d'un poble català que d'aquí a una setmana sortirà massivament al carrer per dir amb total claredat que, se'n senti més o
menys, el que vol és deixar de ser-ho, d'espanyol, i decidir-ho votant.

Un escenari com aquest pot resultar desagradable per al nacionalisme espanyol d'esquerres que representa el PSOE, però negar la realitat és la manera més absurda de voler resoldre la situació. El partit que lidera Pedro Sánchez no s'ha mogut ni un mil·límetre del centralisme constitucional edulcorat amb un possibilisme federalista que se sap inviable. És increïble que en aquest punt del procés tot el que és capaç d'oferir el PSOE, partit durant anys majoritari a Catalunya, és un distanciament retòric amb el PP que en realitat forma part d'una unitat estratègica entre els encara avui grans partits de l'Estat.

Pedro Sánchez va venir ahir a Barcelona a fer la segona veu en la cançó de l'enfadós de Mariano Rajoy. Va demostrar, sent incapaç ni tan sols de reconèixer Catalunya com a nació, cosa que fins i tot admet el PSC, que les portes d'Espanya estan tancades i barrades per a qualsevol idea de Catalunya com a subjecte polític. Però aquesta conclusió també porta implícit un missatge per a la política catalana. El futur passa per un exercici democràtic que en algun moment haurà de superar un corpus polític espanyol que ho té tot de legal però cada cop menys cintura democràtica.

Darrera actualització ( Dijous, 4 de setembre del 2014 02:00 )