El Punt Avui

La comissió sobre el cas Pujol divideix l'oposició

Els grups es veuen obligats a negociar i sumar perquè s'aprovi una de les dues peticions sol·licitades

L'exlíder de CiU manté la voluntat de comparèixer a partir del dia 22

04/09/14 02:00 BARCELONA - EMMA ANSOLA
Camats i Fernández, ahir al Parlament, amb la petició de comissió Foto: EFE.

Si els grups de l'oposició no s'uneixen, la comissió d'investigació sobre el cas Pujol no podrà tirar endavant i a hores d'ara les negociacions es preveuen complicades, primer, per tal de fixar data i, després, per dissenyar el contingut de la investigació.

Tal com havien anunciat el dia abans, ERC, ICV i la CUP van registrar ahir una proposta perquè en el pròxim ple ordinari –n'hi ha un de previst l'1 d'octubre– es voti la creació d'una comissió d'investigació per “avaluar i investigar, en el context del cas Pujol, les diverses modalitats de frau, evasió i elusió fiscal”. La petició de les esquerres sobiranistes ja va rebre ahir mateix el suport del PSC i C's. Tanmateix, tots cinc grups no en fan prou amb els seus diputats per poder tirar endavant la comissió i necessiten que el PP s'hi sumi o s'abstingui.

D'altra banda, el PP i C's també van registrar ahir una sol·licitud de comissió per aclarir l'existència de “comptes corrents bancaris en paradisos fiscals a noms de càrrecs públics de la Generalitat, el seu enriquiment il·lícit i/o el cobrament de comissions il·legals”.

El diputat de la CUP David Fernàndez ja va advertir que l'objectiu de les dues comissions és “molt diferent” i que la que proposen les esquerres sobiranistes va més enllà del cas Pujol. Estudiar la dimensió del frau fiscal a Catalunya –que són “16.000 milions d'euros”, va recordar Fernàndez–, determinar i cartografiar el mapa de corrupció política vinculat a la concertació d'obra pública i, tercer, escatir les responsabilitats polítiques de les darreres dècades han de ser l'objectiu del grup de treball que s'acabi creant. La portaveu d'ICV, Dolors Camats, va fer una crida a sumar esforços ja que, segons ella, tota l'oposició ha demanat una comissió i ara “no s'entendria” que pel desacord dels grups no tirés endavant.

A hores d'ara, però, ja existeix una nota discordant per posar d'acord l'oposició. La diputada del PP Alícia Sánchez-Camacho reclamava ahir que les sol·licituds siguin debatudes “amb urgència” i apostava per fer-ho a mitjan setembre a través d'un ple extraordinari. Aquest calendari xocaria amb la data del 19 de setembre, quan estaria previst convocar una sessió específica per aprovar la llei de consultes. L'esquerra sobiranista, però, és més partidària d'aprovar la comissió l'1 d'octubre i fer-la operativa a finals de mes. Sánchez-Camacho es va mostrar oberta a “parlar amb tothom”.

Pujol, al Parlament

S'aprovi o no la comissió sobre el cas Pujol, aquesta no ha de substituir la compareixença que l'expresident està cridat a fer d'acord amb la petició unànime de tots els grups, inclòs CiU. Pujol va proposar que la cita es fixi a partir del 22 de setembre i així es negociarà amb Pujol, que ahir es va mantenir ferm en la voluntat de comparèixer a la cambra catalana a partir del dia 22 tal com havia notificat. CiU de moment es manté al marge de la comissió i dubta que hi hagi acord entre l'oposició.

LA XIFRA

66
diputats
tenen els grups d'ERC, el PSC, ICV, C's i la CUP, mentre que de CiU en són 50 i el PP en té 19.
Darrera actualització ( Dijous, 4 de setembre del 2014 02:00 )