Cultura | ANÀLISI

Mala diplomàcia

Edició impresa Cultura | 06/09/2014 - 00:00h

Llàtzer Moix


Hi ha diversos tipus de diplomàcia, des de la política fins a la cultural. A Espanya, la cultural competeix en bona mesura a l'Institut Cervantes, que promou la llengua i la cultura espanyoles. Quan deixen que les promogui. Perquè l'ambaixada d'Espanya als Països Baixos va cancel·lar la xerrada a la seva seu d'Utrecht entre Sánchez Piñol i el seu traductor a l'holandès sobre l'"univers literari d'un dels escriptors catalans de més renom", segons el web de la institució. El pretext, diu un portaveu del Cervantes, és que l'acte hauria estat "sensible", atesa la "situació política actual".

Ha provat aquesta cancel·lació -o censura, o posposició, segons les fonts- la destresa de la diplomàcia espanyola? Buscant resposta, cerco la veu diplomacia al diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola. I hi trobo quatre accepcions, de les quals en citaré tres. La primera ens diu que diplomàcia "és la ciència o coneixement dels interessos i relacions entre nacions". Vist així, podríem afirmar que la cancel·lació no ha demostrat cap ciència: l'editora holandesa de Piñol ha denunciat, irada, "el boicot des de l'estranger" d'un acte a Holanda, "on la llibertat d'expressió és una cosa important". La tercera accepció defineix la diplomàcia com a "cortesia aparent o interessada", i no sembla que l'ambaixada hagi estat cortesa amb Piñol, ni que hagi donat bona imatge. La quarta accepció ens parla d'"habilitat, sagacitat i dissimulació". Sense comentaris.

Deia Churchill, amb tota la raó del món, que "el diplomàtic és una persona que pensa dues vegades i finalment no diu res". Ho sento, però, d'acord amb aquesta definició, tampoc no l'ha encertat la diplomàcia espanyola: no ha pensat dues vegades el que estava a punt de fer i el que ha dit li ha portat uns problemes que el silenci o l'omissió li haurien ben estalviat.