El Punt Avui

No al front unionista

El PP proposa al PSC, Unió, UPD i Ciutadans aliar-se a Catalunya contra l'independentisme i només Díez ho veu bé

“[El sobiranisme] És totalitarisme i una dictadura encoberta”, sosté Cospedal

06/09/14 02:00 BARCELONA - ANNA SERRANO

L'alternativa del PP al procés sobiranista no és una oferta als seus impulsors, sinó als que hi estan en contra o poden tenir dubtes. La secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, va fer una crida ahir al PSC, a Unió, a Ciutadans i a UPD perquè s'uneixin per fer una gran coalició a Catalunya en contra de l'independentisme. Es tractaria, va assenyalar, de construir una alternativa de govern des de la base de la col·laboració amb l'Estat espanyol. No va concretar gaire més la proposta. Tampoc va fer falta. Els socialistes, els socialcristians i els ciutadans van descartar ràpidament un front unionista amb el PP d'Alícia Sánchez-Camacho. Només la portaveu d'UPD, Rosa Díez, es va mostrar oberta a col·laborar amb els populars “per defensar la unitat de la nació [espanyola]”.

“No es pot continuar amb aquesta barbaritat en què ens ha ficat Convergència”, sentenciava De Cospedal en l'obertura de la conferència política que els populars celebren fins avui a Badalona. Una cita simbòlica en què, quan falten pocs dies per a la Diada Nacional, pretén evidenciar sobre el terreny el rebuig dels de Mariano Rajoy al procés que es viu a Catalunya. I ho va fer amb un to marcadament agressiu. La número dos dels populars apostava per combatre “el pensament únic” que, al seu parer, intenten imposar els independentistes. “Un país no consisteix a ser tots iguals com vol l'independentisme català. Qui no pensi igual és enemic de Catalunya. Això és totalitarisme i una dictadura encoberta”, denunciava.

La secretària general dels populars demanava unir forces per fer front al repte independentista. “Hem de sumar. No pot ser que els que més soroll fan, els que més criden, els que ens volen portar a l'abisme, diguin que s'uneixen i els que defensem la moderació, el seny català, no puguem seure a parlar i oferir al poble de Catalunya la solució al problema en què ens han ficat els independentistes.” De Cospedal va citar un per un UDC, UPD, el PSC i Ciutadans, posant l'èmfasi en les formacions liderades per Miquel Iceta i Albert Rivera.

La resposta va ser un no rotund dels socialistes, Unió i Ciutadans. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, es va desmarcar de la proposta dels populars perquè considera que “és hora de refer ponts i no de crear fronts”. Iceta va respondre per Twitter, igual que el líder d'Unió. Josep Antoni Duran i Lleida va etzibar que els del PP “no saben la diferència entre un ou i una castanya”. Igualment, el vicesecretari general dels socialcristians, Toni Font, menystenia l'oferta. “De Cospedal es pot estalviar la invitació a Unió”, piulava Font. El president de Ciutadans tampoc comparteix la idea d'un front unionista, sobretot pels companys de coalició. “Ara com ara, és inviable que Ciutadans es presenti en la mateixa llista electoral que el partit de Bárcenas i el partit dels ERO”, afirmava burxant en alguns dels casos de presumpta corrupció del PP i del PSOE.

Tres nos i un sol sí, el de la líder de l'única formació sense representació parlamentària.. La portaveu d'UPD, Rosa Díez, que aquesta setmana ja es va reunir amb el president espanyol per compartir el seu rebuig al procés sobiranista, era l'única que deixava la porta oberta a la col·laboració amb el PP. I es comprometia a “no estalviar esforços per defensar la legalitat i els ciutadans catalans, als quals el seu govern priva de llibertat”, afirmava, literalment, en un comunicat.

LES FRASES DE COSPEDAL

Un país no consisteix a ser
tots iguals com vol l'independentisme català. Això és totalitarisme i una dictadura
Hem de sumar.
No pot ser que els
que defensem la moderació i el seny
no puguem seure a parlar i oferir una solució

Montoro presumeix del FLA

No només contra la consulta viu el PP. El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va presumir ahir que Catalunya rebrà l'any que ve un increment de liquiditat de 1.700 milions d'euros addicionals al fons de liquiditat autonòmica (FLA), segons les mesures aprovades en el Consell de Política Fiscal i Financera del 31 de juliol passat. Montoro es va voler defensar, amb les xifres al davant, dels que diuen que el govern espanyol “no està fent el que ha de fer”, amb referència a l'executiu català, al qual va recomanar “no distreure's amb altres objectius polítics” que no siguin la recuperació. El ministre d'Hisenda va assegurar que l'Estat ha aportat liquiditat a Catalunya per valor de 37.000 milions entre el 2012 i el 2014.

Darrera actualització ( Dissabte, 6 de setembre del 2014 02:00 )