El Punt Avui

Diplocat tem represàlies a catalans del servei exterior

El veto a la presentació de ‘Victus' a Holanda no és el primer de la diplomàcia espanyola en actes amb connotació política a l'estranger

Pi-Sunyer serà demà al col·loqui vetat al juny a Brussel·les

07/09/14 00:00 BARCELONA - Ò. PALAU
Diplocat ha organitzat una desena d'actes acadèmics sobre Catalunya en universitats europees, com aquest l'abril passat precisament a Utrecht Foto: EL PUNT AVUI.

“Ens preocupa que hi hagi represàlies sobre els catalans que treballen a l'Institut Cervantes o al servei exterior de l'Estat.” Així ho denuncia el secretari general de Diplocat, Albert Royo, després que l'ambaixada espanyola va vetar dijous la presentació de la novel·la Victus, d'Albert Sánchez Piñol, a l'Institut Cervantes d'Utrecht. De fet, la iniciativa, a més de l'editorial holandesa Signatuur, havia estat de la directora de la seu, la catalana Isabel-Clara Lorda, i després Diplocat va aprofitar per programar la vigília un acte similar a Amsterdam. “Quan algun català en aquests llocs té sensibilitat per l'Espanya plural i les llengües que s'hi parlen, se'ls està apartant”, lamenta Royo. El mateix Sánchez Piñol disculpava Lorda divendres: “Hi vaig fer un cafè i estava tan trista i desolada com jo.”De fet, tot i que l'autor diu que ja l'havien trucat al matí, Diplocat creu que la decisió es va prendre arran dels xiulets a la funcionària de l'ambaixada que va parlar al final de l'acte d'Amsterdam per posar en dubte la tesi històrica de Victus. “L'única que va fer un míting polític va ser ella”, lamenten des de l'ens, tal com va fer l'autor.

Tot just divendres, Diplocat va organitzar un altre acte acadèmic a Sciences Po de París, on diversos experts van assegurar que una Catalunya independent continuaria a la UE, si bé la qüestió a resoldre serà com, és a dir, amb quin procediment. Com a Amsterdam, al final també va parlar un enviat de l'ambaixada, que havia refusat ser ponent, per rebatre aquestes tesis i reiterar que Espanya “és un estat de dret”. L'enviat es va indignar quan se li va recordar que segons l'article 7 dels tractats els estats membres poden ser expulsats si incompleixen els principis democràtics en què es fonamenta la UE. De fet, han estat usuals les pressions per anul·lar la desena d'actes públics que ha organitzat Diplocat d'un any ençà en universitats d'arreu d'Europa. I no és la primera vegada que hi envien funcionaris a fiscalitzar-los. Un professor portuguès ja va denunciar públicament al març les pressions de l'ambaixador espanyol perquè no fessin un acte similar a Lisboa, sense aconseguir-ho. “Ja s'han anul·lat alguns actes programats per aquestes pressions, però no s'ha fet públic perquè no es pot demostrar, i no es vol associar Diplocat amb el conflicte permanent”, expliquen des de l'ens, que, tot i això, en continuarà organitzant.

Sí que hi ha hagut, però, alguns triomfs públics de la diplomàcia espanyola, com la negació, el maig del 2013, de la pròrroga de la càtedra Príncep d'Astúries a la Universitat de Georgetown a l'economista Clara Ponsatí, pel seu perfil sobiranista. El 17 de juny passat, un dels principals think tank de Brussel·les, el CEPS, va ajornar a última hora un col·loqui sobre Catalunya en què intervenia el president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer. La justificació oficial va ser que no havia trobat cap ponent que defensés les tesis contràries, però paradoxalment la cita se celebra finalment demà, afegint ponents escocesos i fins i tot el secretari d'Afers Exteriors, Roger Albinyana.

Moragas diu que ‘Victus' manipula

El cap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas, considera que Victus és “un llibre manipulador de la història” i va criticar que es promocioni “utilitzant les plataformes de l'Estat, com és l'Institut Cervantes”. Moragas es referia així a la polèmica pel vet de la presentació de l'obra d'Albert Sánchez Piñol a Utrecht. Les paraules de Moragas sorprenen més perquè el president espanyol va elegir Victus com a lectura de l'estiu del 2013. Ja en ple procés sobiranista, Rajoy va triar la novel·la de Sánchez Piñol sobre els fets del 1714, com va reconèixer en una entrevista al diari gallec Faro de Vigo, en què apuntava: “És un llibre escrit en clau nacionalista, però molt interessant.”

Darrera actualització ( Diumenge, 7 de setembre del 2014 00:00 )