El Punt Avui

El Sí a la independència d'Escòcia arriba per primera vegada al 51% en un sondeig

L'última enquesta situava el vot independentista en el 47%

El No cau quatre punts, del 53% al 49%

06/09/14 23:25 BARCELONA - REDACCIÓ
El primer ministre escocès, Alex Salmond, i el líder de la campanya del No, Alastair Darling, durant el segon debat televisat Foto: REUTERS.

Quan només falten 12 dies per al referèndum d'independència a Escòcia, el Sí supera per primera vegada al No –per dos punts– en una enquesta.

Un sondeig de YouGov per al prestigiós dominical britànic The Sunday Times situa el vot favorable a l'Estat propi en el 51%, davant el 49% del No. Aquesta xifra suposen un increment de quatre punts del vot independentista des del 47% que li atribuïa l'última enquesta, feta la setmana passada després del segon debat televisat entre el primer ministre escocès, Alex Salmond, i el portaveu de la campanya del No (Better Together), Alastair Darling.

Per contra, l'oposició a la independència cau també quatre punts des de l'última enquesta 53% i se situa per primera vegada per sota de la majoria.

L'empresa demoscòpica encarregada de l'estudi, YouGov, assenyala que aquesta diferència de només dos punts suposa un “empat tècnic” estadístic entre las dues tendències, però admet que confirma la tendència a l'alça del vot independentista en les últimes setmanes. El Sí ha capgirat les enquestes, retallant una diferència de fins a 22 punts en un mes.

Les dades de l'enquesta no inclouen aquells que no tenen intenció de votar o els que encara no han decidit el seu vot. Si es comptabilitzen, el Sí se situaria en el 47% i el no en el 45%.

El sondeig també apunta que un 35% dels votants laboristes votaran pel Sí, quasi el doble que fa un mes.

L'enquesta elaborada per YouGov, l'empresa d'estadístiques que fins a la data havia mostrat el menor suport per l'independentisme a Escòcia, constata ara que un 55% dels homes i un 47% de les dones votarien Sí. A més, projecta una tendència a l'alça de l'opció independentista entre les dones, la classe obrera i els majors de 40 anys.

L'enquesta també indica que el primer ministre escocès, Alex Salmond, i la seva número dos, Nicola Sturgeon, són els polítics en qui més confien els escocesos. En concret, Sturgeon té la confiança del 44% dels ciutadans, seguida de Salmond, amb un 42%.

En canvi, el primer ministre britànic, David Cameron, i el líder de l'oposició laborista, Ed Miliband, només tenen la confiança del 23% dels electors, uns percentatges que són del 33% i del 32% en el cas del líder del No, Alistair Darling, i una altra de les figures públiques de l'unionisme, l'exprimer ministre britànic Gordon Brown.

Darrera actualització ( Dissabte, 6 de setembre del 2014 23:54 )