Cultura

La premsa holandesa lloa la novel·la mentre que a Espanya continua la polèmica

Moragas, contra 'Victus'

Edició impresa Cultura | 07/09/2014 - 00:00h

Barcelona
Redacció i agènciesÂLEX GARCIA

"Una novel·la d'aventures plena d'energia que fa pensar en Dumas", diu la crítica a Holanda


El cap de gabinet del president del Govern espanyol, Jorge Moragas (Barcelona, 1965), va qualificar ahir de "llibre manipulador de la història" la novel·la Victus d'Albert Sánchez Piñol, durant una convenció del PP a Badalona. Les declaracions alimenten la polèmica suscitada per l'anul·lació de la presentació de l'obra a l'Institut Cervantes d'Utrecht (Holanda), quan l'autor ja s'havia desplaçat al país.

Mariano Rajoy va sorprendre en revelar, l'estiu del 2013, que havia llegit Victus -llibre ambientat en el setge i caiguda de Barcelona en la guerra de Successió de 1714- i va opinar que "està escrit en clau nacionalista però és molt interessant".

Ahir, el diari holandès Trouw -un dels més importants del país- va dedicar quatre pàgines elogioses a la novel·la de Sánchez Piñol. Sota el títol L'art de la defensa, el seu crític Berthold van Maris afirma que es tracta d'"una novel·la ambiciosa, escrita amb molt d'atreviment. El jove protagonista resulta ser un bon narrador dels esdeveniments". Afirma que "no es tracta d'una subtil novel·la històrica, sinó d'una novel·la d'aventures plena d'energia que fa pensar d'una manera agradable en les novel·les d'aventures franceses del segle XIX, com El comte de Montecristo d'Alexandre Dumas".

Van Maris prossegueix: "En algun moment, Piñol va una miqueta massa lluny, de manera que el seu llibre es pugui assemblar a una pel·lícula de Paul Verhoeven, però això se li pot perdonar. Els ambiciosos tenen dret a tenir alguna relliscada". En general, "Piñol aconsegueix sortir-se'n molt bé de tot. El seu llibre ens proporciona una imatge trepidant de la guerra de Successió espanyola i de les relacions d'aleshores entre Madrid i Barcelona. A més, l'art de fer la guerra i les idees que hi havia llavors s'hi descriuen molt detalladament. Sense embuts, el protagonista, sota la influència del seu mentor francès, és també una mena de budista zen, que busca les veritats existencials que s'amaguen rere l'art de construir i atacar fortificacions. Una cosa que De Vauban solia anomenar el Misteri, però que no va voler explicitar. Perquè l'única manera d'entendre aquesta realitat és a través de l'experiència personal".

Finalment, el crític diu que "el llibre també tracta la qüestió de si és possible fer la guerra d'una manera racional i si té una finalitat útil: un tema ben actual. A més, Piñol, tal com passava a les seves novel·les anteriors, sap lligar esdeveniments històrics i espectaculars amb importants temes morals".

Per la seva banda, el PSC, CiU i ERC preguntaran al Congrés dels Diputats de Madrid per què es va anul·lar l'acte amb Piñol a Utrecht. Alicia Sánchez-Camacho, líder del PP català, va afirmar que ella ho preguntaria també directament al Ministeri d'Exteriors. El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, va titllar ahir de "censura" i d'"actitud impròpia de la democràcia" els fets, un dia després que el president Artur Mas digués, sobre l'assumpte, que "intenten boicotejar-ho tot, si poden, així que res de nou".

L'Institut Cervantes a Holanda va decidir posposar la presentació de l'obra, prevista per a dijous passat, perquè ho va considerar un acte "sensible" ateses les "connotacions actuals" del moment polític, en vigílies de la Diada i en el marc del procés sobiranista català. Sánchez Piñol s'ha manifestat molt dolgut perquè s'utilitzin plantejaments semblants davant el que era, senzillament, un acte literari en el qual es pretenia parlar d'una novel·la.

L'editora del llibre, Isabel Martí (La Campana) ha assegurat que enviaria als ministres Wert i Margallo un exemplar de la guia didàctica per a ESO i batxillerat sobre la novel·la, a punt de publicar-se, en un paquetet amb un llaç rosa.

La setmana que ve, Victus es presenta als Estats Units.